Варна. Кметът на Велико Търново Даниел Панов уважи празника на

...
Варна. Кметът на Велико Търново Даниел Панов уважи празника на
Коментари Харесай

Велико Търново: Кметът Даниел Панов уважи празника на НВУ „Васил Левски“ и 140-ата годишнина от създаването на първото военно училище в България

Варна. Кметът на Велико Търново Даниел Панов почете празника на Националния боен университет (НВУ) „ Васил Левски “, който е отдаден и на 140-ата годишнина от основаването на първото военно учебно заведение в България. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново . Тържествената сесия събра стотици посетители и военнослужещи в залата на Музикално-драматичния спектакъл „ Константин Кисимов “, оповестяват от пресцентъра на Община Велико Търново. Слово произнесе ректорът бриг. военачалник Пламен Богданов, а малко по-късно той връчи тапия на Даниел Панов за добита докторска степен по отбрана от бедствия и произшествия.
Кметът на Велико Търново поздрави академичната общественост и всички военнослужещи и акцентира, че Националният боен университет е измежду висшите образователни заведения, чието високо равнище на учебен развой е за образец.
„ НВУ „ Васил Левски “ е заслужен правоприемник и правоприемник на първото военно учебно заведение в България, основано още през есента на 1878 година в Пловдив, по-късно преместено в София, а от 1958 година – във Велико Търново. Историята ясно демонстрира – държавността, образованието и построяването на мощна армия вървят ръка за ръка и са неразривно свързани още след Освобождението, а нашите предшественици ясно са осъзнавали, че една страна е мощна, когато има мощна войска. Като ученик на Националния боен университет „ Васил Левски “ чудесно знам какъв брой огромна роля има висшето военно учебно заведение, с цел да бъде човек просветен, да се развие като персона, да се научи на ред и дисциплинираност, да знае що е отговорност и увереност. Затова и доста випускници заемат значими държавни постове още от времето на цар Борис III. Националният боен университет ни учи и на откровено родолюбие и нашият дълг през днешния ден е да възпитаваме нашите деца в този дух на откровен национализъм “, обърна се към аудиторията Даниел Панов.
„ Благодаря на управлението на НВУ „ Васил Левски “ и на всички военнослужещи за отличното партньорство, което имаме – дружно сме както по време на празниците и публичните събития, по този начин и по време на бедствия и повреди. Заедно се справихме по време на наводнението през 2014 година, а това потвърждава, че когато има единение, можем да преодолеем всяка една обстановка, колкото и страшна да е “, сподели още градоначалникът. Той пожела всички военнослужещи да бъдат здрави, да се радват на доста персонално и фамилно благополучие.
Тържествената сесия почетоха представители на редица държавни институции, както и доста военнослужещи от състава на Българската войска и НВУ „ Васил Левски “. Сред гостите бяха президентът на България Румен Радев, вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов, началникът на защитата военачалник Андрей Боцев, великотърновският митрополит Григорий, общественици и поданици на остарялата столица. След края на сесията бяха поднесени цветя и венци пред паметниците на Васил Левски и на възпитаниците на НВУ „ Васил Левски “, намиращи се в базата на висшето военно учебно заведение.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР