Варна е на фокус днес в рубриката Кмете, запиши си!.

...
Варна е на фокус днес в рубриката Кмете, запиши си!.
Коментари Харесай

Кмете, запиши си!: Кои са основните проблеми във Варна?

Варна е на фокус през днешния ден в рубриката " Кмете, запиши си! ". В региона има 159 обитаеми места и 12 общини, в които живеят близо 513 000 души. Основният занаят на популацията е туризъм, строителство, морска промишленост, услуги и търговия. Демографската картина във Варна удостоверява трендовете в страната. Естественият приръст е негативен. За предходната година родените са 3997, а умрелите - 6954 души.

Презастрояване, неналичието на задоволително паркове, неприятна инфраструктура в новите квартали и незадоволително места за паркиране. Това са сериозните проблемите, които би трябвало да взема решение новата локална власт. Бизнесът също е изправен пред компликации, откакто през последните 10 години понижават задграничните вложения, а оттова и опцията предприятията да влагат в нови планове.



Заплатите във Варна порастват, само че градът е един от най-скъпите за живеене у нас, а това стопява приходите на хората. Друг сериозен проблем за Варна от години е презастрояването, което има отрицателни последици за градската среда, споделят специалисти.

" Инженерната инфраструктура тук-там издъхва и в действителност това изисква комплекс от ограничения - от една страна управнически от страна на общинското управление. От друга страна - експертни ", сподели Христо Топчиев, член на Камарата на архитектите в България.

Пример за огромно презастрояване е един от новите квартали във Варна - " Бриз ". Там постройките са една до друга, улиците са тесни, а инфраструктурата е в окаяно положение. Едно от обичаните места на варненци за спорт и разходка, паркът до паметника на спирка " Почивка ", също е високомерен от многоетажни жилищни здания.



Според специалисти, взривът на строителството може да се ограничи, в случай че се създадат промени в общинските наредби и общия организационен проект на Варна. Презастрояването води след себе си и различен проблем – липса на задоволително места за паркиране.

" Има доста здания, до неотдавна строени, които нямат нужния брой паркоместа. Съответно става претоварване на територията и понижаване на зелените площи, тъй като те съществуват единствено на хартия ", разясни Христо Топчиев.



През последните години доста варненци купиха парцели и се преселиха в близки до Варна обитаеми места. Селата в община Аврен са измежду най-предпочитаните. Там обаче хората се сблъсват с нерешим от години проблем – безводието. В китното село Садово водата е разкош, режим има съвсем през цялата година.

За да облекчи водният режим, общината е построила сондаж в селото, а ВиК - напорен тръбопровод. Чака се Държавната приемателна комисия да позволи използването на оборудването. И в общинския център Аврен чешмите постоянно са сухи.



За да се реши изцяло пробемът с водоснабдяването в община Аврен, е належащо да се изградят две водопроводни връзки към магисталния тръбопровод " Камчийски пясъци ". За реализацията на подобен план хората разчитат на локалната и на държавната власт.

Вижте повече в репортажа на Петър Дойкински
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР