Варна, 13 декември 2019, 19.00, ФКЦ, зала 1Проектът Четирите годишни

...
Варна, 13 декември 2019, 19.00, ФКЦ, зала 1Проектът Четирите годишни
Коментари Харесай

Четирите годишни времена от четирима композитори във Варна

Варна, 13 декември 2019, 19.00, ФКЦ, зала 1

Проектът „ Четирите годишни времена от четирима композитори “ въодушевява изключителни създатели от Европа и Америка - Маестра Джанна Фратта, отличена с купата Рицар на Италианската република за интернационалните си достижения като пианистка и диригент; Ансамбъл Musica Civica и солистите Сара Рулли - флейта и октавино и Дино де Палма – цигулка. Дизайнер на мултимедийния концерт е Леандро Суммо, сценографията е дело на Валентина Савино. 

Този екип, дружно с оркестъра на Държавна опера Варна, ще показа на 13 декември 2019, 19.00, ФКЦ, зала 1, музикалните визии за четирите годишни времена на четирима известни композитори от разнообразни генерации. Ще чуем „ Пролет “ от Астор Пиацола, „ Лято “ от Макс Рихтер, „ Есен “ от Филип Глас и „ Зима “ от Антонио Вивалди. 

Като самобитна увертюра, при започване на концерта ще прозвучат „ Четири картини от Италия за флейта, октавино и струнни принадлежности: Рим, Амалфи, Легендата за Мая и Мир в страната “ от актуалния композитор Роберо ди Марино. 

Мултимедийният план „ Четирите годишни времена от четирима композитори “ гостува във Варна, след сполучливото си присъединяване в няколко италиански фестивала. Световното му турне продължава след Варна с концерти в Карнеги Хол, Ню Йорк, в Москва и на други влиятелни подиуми в Европа и Америка. 

КОМПОЗИТОРИТЕ

РОБЕРТО ДИ МАРИНО, роден през 1956 година в Тренто, Италия, приключва Консерваторията в родния си град със специалностите комбинация, хорова музика и хорово диригентство, джаз и аранжимент за духови обединения. Като композитор е лауреат на доста състезания, неговите аранжименти и произведения се извършват в целия свят. С Берлинската филхармония и с японския цигулар Ивао Фурусава записва 3 компактдиска със свои творби. Автор е на 4 концерта за цигулка и струнен оркестър, концерт за пиано, концерти за клавесин, орган, китара, бандеон, както и на камерна, симфонична, хорова музика и джаз композиции. Преподава в Консерваторията във Верона.

АСТОР ПИАЦОЛА (1921-1992) е аржентински музикант, инструменталист и композитор, прочут като огромния обновител на аржентинскато танго. От 8-годишен свири на бандонеон и се прочува като един от най-вдъхновените реализатори на този инструмент. С творбата си „ Буенос Айрес ” от 1953 година революционно съчетава бандонеона със симфоничен оркестър. През 1939 година влиза в състава на оркестъра на Анибал Троило, един от най-популярните танго оркестри за всички времена. Неговата лична групировка „ Октет Буенос Айрес ” слага началото на новата епоха в тангото през 1955 година

МАКС РИХТЕР е английски композитор, роден през 1966 година в Германия. Завършва Кралската музикална академия и специализира в Италия. Изключително плодотворен композитор в разнообразни жанрове – опера, балет, кино, той сплотява модерни, типичен и различни известни музикални стилове. За саундтрака си към кино лентата „ Валс с Башир ” през 2008 година е разгласен за най-хубав композитор от Европейската киноакадемия. През 2012 година Britten Sinfonia записва „ Годишните времена ” на Вивалди в авторска интерпретация на Макс Рихтер, изменени в духа на минимализма и постмодернизма. Записът оглавява класациите за класическа музика във версиите iTunes във Англия, Съединени американски щати и Германия.



ФИЛИП ГЛАС, роден през 1937 година в Балтимор, получава музикалното си обучение в влиятелни институти на Съединени американски щати. Определян като един от най-влиятелните композитори в развиването на музиката в късния XX век, той е измежду популяризаторите на арт музиката – развой, който към този момент е стартират от създатели като Рихард Щраус, Курт Вайл и Ленард Бърнстейн. Музиката му постоянно е класифицирана като минималистична, макар че Глас е запазен към този етикет. Самият той се разказва като композитор на „ музика с повтарящи се структури “, само че в по-късен стадий вижда себе си като почитател на класицизма. Музикалното му творчество включва опери, произведения за музикален спектакъл, девет симфонии, осем концерта, струнни квартети и кино музика. Три пъти е номиниран за Оскар за най-хубава кино музика. Глас написа музиката за церемонията при откриването на Летните олимпийски игри през 1984 година в Лос Анджелис. През 1968 година основава групата „ Philip Glass Ensemble “, за която написа музика и в която свири на клавишните принадлежности. През 1970 година, дружно с режисьора Ли Бруър, основава в Ню Йорк театралната компания „ Mabou Mines “. Глас е създател на музиката за филмите на Андрей Звягинцев „ Елена “ и „ Левиатан “, както и за филми като „ Шоуто на Труман ”, „ Илюзионистът ” и „ Часовете ”. Филип Глас композира „ Американските годишни времена “ за известния американски цигулар Робърт Макдафи. Първоначално е желал да напише музика, акомпанираща четирите годишни времена на Вивалди, само че след това взема решение да остави интерпретацията свободна, по убеждение на солиста, без да значи коя част за кой сезон се отнася.

ДИРИГЕНТКАТА

МАЕСТРА ДЖАННА ФРАТТА приключва с цялостно отличие академичното си образование по пиано и комбинация, както и диригентство с 10 оценки. Кариерата й на пианист стартира от ранна детска възраст, печели национални и интернационалните състезания, показва се в най-големите театри в света в градове като Берлин, Ню Йорк, Тел Авив, Мумбай, Истанбул, Стокхолм, Вилнюс, Хайфа, Рим, Сеул, Буенос Айрес и други Дебютира като диригент през 1998 година и от този момент работи с огромни оркестри като този на Римската опера и спектакъл, Berliner Symphoniker, Symphony of Macao, Mimesis del Maggio Musicale (Фиорентино), ORT (Флоренция), оркестъра на театъра Petruzzelli (Бари), Кралската академия в Лондон, оркестъра на фондация „ Тосканини “ в Парма, Nuova Scarlatti (Неапол), съветския оркестър „ Симфония “, симфоничните оркестри на София, Киев, Грийнсборо, Лил, Сеул, Монтевидео, Сан Ремо, Белград, Скопие и др. 
Фратта е дирижирала най-големите заглавия в симфоничния и оперен репертоар. Сред последните й тълкования са „ Набуко ” на пролетния фестивал с оркестъра на Театър „ Белини ” в Катания, „ Мадам Бътерфлай ”, „ Момичето от златния Запад ” на фестивала ”Puccini di Torre del Lago ” и други Тя е гостуващ професор в университета Sungshin в Сеул и титуляр в катедрата по комбинация на Консерваторията във Фоджа, организира лекции и майсторски класове в доста университети по света.
В допълнение към многочислените записи за Velut Luna, Bongiovanni, Amadeus, Nea et Antiqua, Classica HD, Джанна Фратта е основна героиня на документални филми и репортажи, които описват за нейната активност, в това число „ Per la mia strada “, продуциран от Rai Cinema и награден от Президентството на републиката.
На 7 март 2009 година е отличена с купата Рицар на Италианската република за интернационалните си достижения като пианистка и диригент.

СОЛИСТИТЕ

ДИНО ДЕ ПАЛМА приключва с отличие специалностите цигулка, виола, също и литература. Кариерата му като солов и камерен музикант го води по сцените на целия свят, като минава от Карнеги хол и Линкълн център в Ню Йорк до зала „ Чайковски “ в Москва, спектакъл Колизеум в Буенос Айрес, център Помпиду в Париж, Арт център в Сеул, Мадридската национална публика, Театър Солис в Монтевидео, зала „ Сметана “ в Прага и други Професор в университета на Фоджа и гостуващ професор в университета Сунгшин в Сеул. 

САРА РУЛЛИ е еклектичен, изобретателен и новаторски музикант. От класика до танго нуево, от барок до модерна музика, нейните осъществявания се отличват с емоционалност, темперамент и грациозност - детайли, които вършат стила й различим. Гастролира в Италия, Германия, Австрия, Белгия, Португалия, Румъния, Армения, Грузия, Съединени американски щати, Северна Каролина, Китай и Южна Корея, свири на подиуми като Карнеги хол и постройката на Организация на обединените нации (Ню Йорк), Сала Нерви (Ватикана), EXPO в Милано, фестивал Emilia Romagna, Teatro Palladium в Рим.

През 2015 година дружно с dall`Accordion Quintet Torrefranca, издава албума " Dreams, Love & Tango ", в който изследва звуците и ритмите на Tango Nuevo на Piazzolla, в параленост със саундтраците на холивудските филми, написани от Zimmer, Mancini и Buonvino. През януари 2019 година Сара Рули се изявява като солистка с оркестъра „ Антонио Вивалди ” в Сала Верди в Милано и с оркестъра Magna Grecia от Таранто.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР