Вариант за закриване на болницата във Враца не се предвижда,

...
Вариант за закриване на болницата във Враца не се предвижда,
Коментари Харесай

Н. Петров: Средствата по клиничните пътеки трябва да се преосмислят

Вариант за закриване на болничното заведение във Враца не се планува, увери министърът на опазването на здравето проф. Николай Петров в ефира на bTV.

" Търсим решение, в това число имахме среща с кметовете, с регионалните шефове, съвсем всекидневно с шефа на болничното заведение ", изясни проф. Петров.

По думите му, Министерството на здравеопазването ще обезпечи средства за болничното заведение във Враца под друга форма, защото законът не разрешава разпределяне на средства.

" Ще би трябвало да се поеме на ръчно ръководство тази болница, както направихме с Ловеч. Там беше още по-зле обстановката, уповавам се и тук да стартира да се случва ", сподели още проф. Петров.

Така у нас лечебните заведения са задлъжнели с повече от 500 млн. лева Здравният министър съобщи, че най-зле са четири-пет лечебни заведения, с изключение на тази във Враца става дума за лечебните заведения в Пловдив, Бургас, Стара Загора, Видин.

" Години наред са се надували едни балони, които пристигна миг, в който да стартират да се пукат. Нали не си представяте, че за четири месеца, откогато това държавно управление е на власт са се натрупали 20 млн. лева ", разяснява проф. Петров.

Той увери, че води всекидневен разговор с финансовия министър, с премиера Бойко Борисов.

" Търси се решение. Другата седмица ще имаме среща при него с ръководителя на бюджетната комисия госпожа Менда Стоянова, госпожа Дариткова, финансовия министър ", посочи проф. Петров.

Сред факторите, които способстват за въпросните задължения, проф. Петров открои обстоятелството, че от една страна лечебните заведения работят на цялостни обороти и нямат право да връщат пациенти, а въпреки това това, което изработят над лимита, не им се заплаща от касата. От трета - не е дребен броят на здравно неосигурените.

Като четвърта причина той уточни цената на клиничните пътеки, от където идват и заплатите - тя не се е променяла от 2006 година Така, в случай че междинната заплата тогава е била 600 лева, сега е 900 лева, само че приходът по пътеките е еднакъв от 2006 година

" Това би трябвало да се актуализира, тъй като в случай че по-рано заплатите са били 50% от прихода по пътеки неведнъж се увеличи стандартът, покачиха се минимални, съществени заплати и този % е към този момент все по-голям и не остават пари за доставяне с медикаменти, заплащане на режийни разноски ", посочи здравният министър.

Относно преместването на Европейската организация по медикаментите в София, министърът на опазването на здравето увери, че за времето, с което страната ни е разполагала, е направила оптималното. По думите му другите страни се готвят година и половина. Министър Петров бе безапелационен, че представянето ни не е неуспех.

Здравният министър даде обещание последователност на положителните хрумвания и обмисля да се надгради концепцията на Петър Москов за въвеждането на налог нездравословни храни в България. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР