върху Изборния кодекс предизвика различни емоции в правна комисия. ЦИК

...
върху Изборния кодекс предизвика различни емоции в правна комисия. ЦИК
Коментари Харесай

Правна комисия отхвърли ветото на президента върху ИК

върху Изборния кодекс провокира разнообразни страсти в правна комисия. ЦИК се въздържаха от наличие на съвещанието макар поканата към тях.

Мирослав Иванов от Политическа партия уточни, че е значимо да се чуе мнението на изборната комисия. Не мога да се съглася с това примирие от ваша страна, обърна се той към ръководителя на комисията Радомир Чолаков по отношение на отсъствието на ЦИК. Депутатът от Политическа партия изиска изключително съвещание на правна комисия, на което да се чуе мнението на изборната администрация.

Емилия Друмева, представител на президентската администрация, показа претекстовете на президента да върне изборните правила.

От гражданския бранш възроптаха, че не им е дадена думата.

Милен Матеев от Политическа партия акцентира, че ветото на президента е било разумно. Необосновани и нелогични били признатите правила в ИК, по думите му. Тези промени няма по какъв начин да бъдат признати с лека ръка, счита депутатът. От Политическа партия изцяло поддържат претекстовете, с които Румен Радев връща изборните правила. Целта на измененията била да се вършат манипулирано избори , съгласно Матеев. Вместо законодателите да връщат доверието на гласоподавателите, се получило тъкмо противоположното, което щяло да се види на идващите избори, в случай че депутатите не се вразумят. А ветото било изправителен за законотворците.
 Разнопосочни упования за ветото върху Изборния кодекс
Разнопосочни упования за ветото върху Изборния кодекс

Атанасова счита, че има задоволително воля ветото да бъде преодоляно

Надежда Йорданова от Демократична България също показа, че ветото е било предстоящо. В активността си депутатите трябвало да се водят от публичния интерес и точно това им напомнял Румен Радев с връщането за наново разглеждане на ИК. Нарушен е правилото на правовата страна, счита тя. Законодателството би трябвало да бъде предвидимо, по думите на някогашния правосъден министър. Когато одобряваме едно законодателство, то би трябвало да е изпълнимо, съобщи още Надежда Йорданова.

Александър Николов от БВ разгласи, че групировката му поддържа ветото на президента. Нямало сюрпризирани от ветото, съгласно него. Ветото се явява и основателно, счита Николов. Той се притеснява да не се роди противоконституционен  с тези правила, родени, по думите му, в тишината на прекратените пленарни съвещания. Честността на вота не е обезпечена при смесено гласоподаване, съгласно народния представител. ИК слага под риск тайната на вота, предизвести Николов.

Бранимир Балачев от ГЕРБ обаче не очаквал несъгласие от президента. Той уточни претекстовете на Демократична България, които желали ниска изборна интензивност, БВ, които едвам влезнали в Народно събрание, а за Политическа партия и флашките всички знаели.

Това развесели депутатите от Политическа партия и Балачев направи забележка на Калина Константинова, че смеела невъзпитано. Тя пък изясни, че се е смяла, тъй като казаното от ГЕРБ било смехотворно.
 Нинова подлага на критика Радев за ветото: Несериозни претекстове
Нинова подлага на критика Радев за ветото: Несериозни претекстове

Българска социалистическа партия няма да промени и на йота позицията си

От ГЕРБ упрекнаха и Бойко Рашков за ниската изборна интензивност . Затова и депутатите давали опция да се гласоподава по два метода, разясни Балачев. Този кодекс е, с цел да създадем почтени избори и да премахнем флашките , сподели депутатът, като се аргументира, че софтуери има за всичко, само че тъкмо те са пробили президентство.

От Политическа партия репликираха, че машините са въведени при ръководството на ГЕРБ и признаха, че Бойко Рашков понижил изборната интензивност, тъй като понижил следения избор. Препускане, с цел да се одобри изтърбушване на Изборния кодекс, видя Мирослав Иванов от Политическа партия в дебатите по ИК в комисия, а по-късно и в зала. Той се изумил, че на предходното съвещание на комисията някои хора мълчали 17 часа и половина. Тъжната истина за него била, че нямало предпочитание да се чуят правни причини, тъй като някои хора изпълнявали политически поръчки .

В последна сметка ветото не мина и правна комисия одобри наново Изборния кодекс.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР