Върху 16-годишната шведска екоактивистка Грета Тунберг, която се изказа на

...
Върху 16-годишната шведска екоактивистка Грета Тунберг, която се изказа на
Коментари Харесай

16-годишната Грета Тунберг: Време е да притиснем възрастните!

Върху 16-годишната шведска екоактивистка Грета Тунберг, която се изрече на 23 септември пред сесията на Организация на обединените нации и предизвести, че планетата е пред злополука, се стовари цунами от злоба и рецензии в обществените мрежи. Момичето бе обиждано и призовавано да „ се скрие “ и „ да си гледа уроците и проблемите “.
Грета отвърна като същински войник и на собствен ред нападна злобарите.

Историята на Тунберг стартира през 2018 година, когато тя стартира да отсъства от учебно заведение в петъците, тъй като се включва в тези дни в акции за отбрана на природата и екоравновесието. Оттогава девойката няколко пъти се изрича обществено, включително и пред участниците в международната среща в Давос, намира се с Брак Обама и папа Франциск, получава Нобелова премия за мир.

За да приказва пред сесията на Организация на обединените нации в Ню Йорк, Грета преплува Атлантическия океан на екологична яхта, която и е предоставена гратис от яхтсмена Борис Херман. Пламенната тирада на Тунберг приключи с подаване от нейно име на тъжби срещу пет страни – Аржентина, Бразилия, Турция, Германия и Франция, - поради тяхното безучастие във връзка с екологичната рецесия и нарушение на детските права.

Нейната изява пред Организация на обединените нации раздели мненията в обществените мрежи и провокира невиждана бурна реакция. Хиляди хора се възхищават на нейната храброст и неприкритост да сложи на дневен ред толкоз значим проблем. Противниците й обаче твърят, че целият звук към нея е дело на добре заплатен екип, който я трансформира в сензация единствено за година, а зад всичко това стоят финансови и политически ползи.

Разгорещени разногласия провокираха и мненията по отношение на менталните проблеми, които момичето има (Грета е със синдром на Аспергер и селективен мутизъм.)

Момичето обаче не се стресна от нападките и отвърна на удара. Първа нейна цел се оказа президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Американският водач не счете за нужно да се срещне с Грета в Организация на обединените нации и даже разяснява, че тя е „ доста щастлива госпожица, която предвкусва своето ярко и прелестно бъдеще “. В отговор Грета извади няколко цитата на Тръмп от Туитър и ги пусна в мрежата, оставяйки на хората да преценяват какъв човек ги е изрекъл.

Тунберг написа още: Както към този момент сте забелязали, злобарите ме преследват със забележителна непримиримост – разискват външността ми, облеклата ми, държанието ми и моите особености… Готови са да преминат всички граници, с цел да отвлекат вниманието от ужасните проблеми с климата и екологията. Да си друг, това не е болест. И аз акцентирам не общ брой от отзиви, а общ брой от обстоятелства.

Не разбирам, за какво възрастните избират да употребяват времето си, с цел да издевателствата и заплашват деца и младежи, тъй като разпространяват постижения на науката, когато биха могли да употребяват същото време, с цел да създадат някакво положително или нещо потребно. Смятам, че е време и те да почустват опасност от наша страна.

Не си губете времето с нападките на злобарите. Светът се разсънва “.

Своя отговор тя приключва с апел към връстниците си от целия свят да се причислят към акциите „ Училищна стачка в отбрана на климата “, която към този момент се организира в редица страни.

Часове след обръщението на Грета Тунберг тя още веднъж се трансформира в цел на нападки, само че и на възхита.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР