Върховният съд на Япония нареди на Окинава да разреши разногласен правителствен план за изграждане на американски военни писти

...
ТОКИО (АП) — Върховният съд на Япония в понеделник отхвърли
Коментари Харесай

ТОКИО (АП) — Върховният съд на Япония в понеделник отхвърли отхвърлянето на Окинава на план на централното правителство за изграждане на писти на морската пехота на САЩ на остров и нареди на префектурата да го одобри въпреки протестите на местните жители, които се противопоставят на присъствието на американските войски.

Решението от понеделник потвърди решението на висшия съд от март, че планът на централното правителство и неговите инструкции за одобрение от Окинава са валидни. Той ще придвижи напред спряното строителство в момент, когато стратегическата роля на Окинава се смята за все по-важна за японско-американския военен съюз в лицето на нарастващото напрежение с Китай.

Централното правителство на Япония започна работата по рекултивацията на Хеноко зона на източното крайбрежие на главния остров на Окинава през 2018 г., за да проправи пътя за преместването на въздушната станция на Корпуса на морската пехота Футенма от претъпкан квартал на острова.

Правителството по-късно разбра, че около 70% от Мелиоративната площадка е на мека почва и е представена ревизия на първоначалния план с допълнително подобряване на земята. Правителството на префектура Окинава отхвърли преразглеждането като недостатъчно и спря работата по рекултивацията.

Планът за подобряване на терена изисква десетки хиляди стълбове и огромни количества пръст, което според противниците ще увреди околната среда.

Губернаторът на Окинава Дени Тамаки призова за значително съкращаване на американската армия в Окинава, незабавно затваряне на базата Футенма и премахване на строителството на база в Хеноко.

Правителствата на Япония и САЩ първоначално се съгласи през 1996 г. да затвори въздушната станция Футенма, година след като изнасилването на ученичка от трима американски военни доведе до масово движение срещу бази. Но постоянните протести и съдебни дела между Окинава и Токио задържаха плана за почти 30 години.

Токио и Вашингтон казват, че преместването в рамките на Окинава, вместо да го преместят другаде, както изискват много жители на Окинава, е единственото решение .

Окинава, която представлява само 0,6% от японската земя, е обременена с по-голямата част от 50 000 американски войници, базирани в страната съгласно двустранен пакт за сигурност, а 70% от военните съоръжения на САЩ са в Окинава .

Японското правителство през последните години все повече засили собствените си защити, за да се справи с нарастващата самоувереност на Китай, предизвиквайки страх сред жителите на Окинава, че те ще бъдат първите, които ще бъдат въвлечени в потенциален конфликт.

> Преглед на коментарите

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР