Върховният съд на САЩ сложи край на правото на аборт

...
Върховният съд на САЩ сложи край на правото на аборт
Коментари Харесай

Върховният съд на САЩ отмени федералното право на аборт - щатите ще решават


Върховният съд на Съединени американски щати постави завършек на правото на аборт в сеизмично решение, което унищожи половинвековната конституционна отбрана по един от най-размирните и яростни въпроси в американския политически живот.

Съдът, доминиран от консерваторите, анулира знаковото решение " Роу против Уейд " от 1973 година, което запазваше правото на дамата на аборт, и съобщи, че обособените щати могат сами да позволяват или не разрешават процедурата.

" Конституцията не дава право на аборт; пълномощията за контролиране на абортите се връщат на народа и определените от него представители ", съобщи съдът.

Водещият причинител на аборти в Съединени американски щати, Planned Parenthood, се зарече, че " в никакъв случай няма да спре да се бори " за нуждаещите се, откакто Върховният съд на Съединени американски щати анулира конституционното право.

" Знаем, че сега може да чувствате доста неща - болежка, яд, комплициране. Всичко, което чувствате, е обикновено. Ние сме тук с вас - и в никакъв случай няма да спрем да се борим за вас ", написа организацията в Туитър.

Бившият вицепрезидент на Съединени американски щати Майк Пенс съобщи, че правото на аборт е " изхвърлено в пепелището на историята ", като приветства решението на Върховния съд, което постави завършек на 50-годишната конституционна отбрана.

" Връщайки въпроса за абортите на щатите и народа, Върховният съд поправи една историческа неточност и удостовери правото на американския народ да се самоуправлява ", съобщи Пенс, евентуален претендент за президент на Републиканската партия и водещ деятел в акцията против абортите. /БГНЕС, Агенция Франс Прес
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР