Върховният съд на САЩ поиска да изслуша дело за прием в гимназия, свързано с раса

...
От Нейт Реймънд(Ройтерс) – Родителска група, подкрепена от консервативна правна
Коментари Харесай

От Нейт Реймънд

(Ройтерс) – Родителска група, подкрепена от консервативна правна организация, поиска от Върховния съд на САЩ в понеделник да разгледа дали политика за прием, насочена към разнообразяване на елитна гимназия във Вирджиния, е расова дискриминация.

Делото за това как учениците са избрани да посещават гимназията за наука и технологии Томас Джеферсън дойде в съда два месеца след консервативното мнозинство забрани на колежите и университетите да разглеждат расата като фактор при приема.

Но за разлика от случаите на висше образование, политиката за прием, приета през 2020 г. от училищния съвет на окръг Феърфакс във Вирджиния за държавно лицензираната магнитна гимназия беше на своя са неутрални към расата.

Базираното в Александрия училище, известно като TJ, често се нарежда сред най-добрите държавни гимназии в САЩ.

Бордът елиминира стандартизиран тест от своя процес на прием, ограничен броят на учениците от всяко от средните училища в областта и гарантираните места за най-добрите ученици от всяко.

След ремонта делът на чернокожите и латиноамериканските ученици се увеличи, но процентът на азиатско-американските ученици спадна до 54% ​​от 73% през първата година.

Група родители, наречена Coalition for TJ, чиито членове включват американци от азиатски произход, заведе дело, заявявайки, че политиката е приета с расова дискриминационна цел в нарушение на равните клауза за защита на 14-та поправка на конституцията на САЩ.

През февруари 2022 г. американският окръжен съдия Клод Хилтън застана на страната на адвокатите на родителската група в либертарианската Тихоокеанска правна фондация.

През май обаче , базираният в Ричмънд 4-ти окръжен апелативен съд на САЩ го отмени, заявявайки, че бордът не възнамерява да дискриминира азиатско-американците и има законен интерес от „разширяване на набора от студентски произход“.

В понеделник петиция с искане Върховният съд да разгледа делото, адвокатите на коалицията казаха, че решението на съда от юни, с което се прекратяват положителните действия при приема в колежи, „може да означава малко, ако училищата могат да постигнат същия дискриминационен резултат чрез неутрални по отношение на расата проксита.“

Адвокатът на училищното настоятелство не отговори незабавно на искане за коментар.

Миналата година Върховният съд отхвърли спешно искане за блокиране на неговата политика, въпреки че трима консервативни съдии изразиха несъгласие.

(Докладване от Нейт Реймънд в Бостън; Редактиране от Кларънс Фернандес)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР