Върховният съд на Русия днес за втори път отложи заседание,

...
Върховният съд на Русия днес за втори път отложи заседание,
Коментари Харесай

Руският съд отложи решението дали полк „Азов“ е терористична организация

Върховният съд на Русия през днешния ден за повторно отсрочи съвещание, на което трябваше да реши дали да дефинира украинския полк „ Азов “ като терористична организация, съобщи Ройтерс. Съдебен представител сподели, че съвещанието, в началото планувано за 26 май, в този момент е планувано за 2 август. Не беше посочена причина за отлагането, предава Българска телеграфна агенция.

Полк „ Азов “ участваше в отбраната на украинския град Мариупол, който седмици наред беше обсаден от съветските войски.

През май Русия съобщи, че 2439 украински бранители на града са се предали след обезверена опозиция в бункерите и тунелите на металургичното дружество „ Азовстал “. Сред тях е имало членове на полка „ Азов “, чийто бойци са почитани като герои в Украйна, само че постоянно наричани от Москва антируски настроени неонацисти.

Подразделението беше основано през 2014 година като крайнодясно доброволческо формирование, чиято задача бе да се бие против подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна, само че след това беше включено в състава на Националната армия на Украйна. Киев твърди, че полкът е реформиран и е скъсал с радикалните си националистически корени.

Роднини на украинските бойци приканват техните права да бъдат защитавани според Женевските конвенции от 1949 година, а Украйна споделя, че чака те да бъдат разменени за съветски военнопленници.

Ако Върховният съд на Русия разгласи полка „ Азов “ за терористична организация, това може да разреши някои от бойците да бъдат съдени, както упорстват съветски депутати.

В Русия терористичната активност се санкционира с пожизнен затвор. За присъединяване в терористична организация се плануват сред 10 и 20 години затвор.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР