Върховният съд на Мексико отмени всички федерални наказателни санкции за

...
Върховният съд на Мексико отмени всички федерални наказателни санкции за
Коментари Харесай

Мексико отмени всички наказателни санкции за аборт: Нарушават правата на жените

Върховният съд на Мексико анулира всички федерални наказателни наказания за аборт, като постанови, че националните закони, забраняващи процедурата, са противоконституционни и нарушават правата на дамите . Решението ще задължи федералната работа за публично здраве и всички федерални здравни институции да оферират аборт на всяка жена, която изиска. Въпреки това към 20 мексикански щата към момента криминализират абортите. 

" Днес мексиканското общество направи значима стъпка, с цел да могат всички дами да имат право на аборт по безвреден метод ", уточни Вероника Крус Санчес, активистка за правата на дамите.

Засега решението не значи, че всяка мексиканска жена ще може да получи достъп до процедурата незабавно. Това, което то прави, е да задължи федералните организации да дават грижи на пациентите. Други поданици на мощно религиозната страна обаче осъдиха решението. 

" Ще продължим да лобираме, дано не забравяме какво се случи в Съединените щати. След 40 години Върховният съд анулира решението си за абортите . Ние няма да спрем, до момента в който Мексико не подсигурява правото на живот от момента на зачеването ", съобщи Ирма Бариентос, шеф на Асоциацията за правата на заченатите.

Решението пристигна две години откакто съдът постанови, че абортът не е закононарушение в един от северните щати. Активистите за правото на аборт ще продължат да търсят заверка щат по щат, макар че решението би трябвало да улесни това. През последните години в Латинска Америка страните започнаха голям брой стъпки за унищожаване на рестриктивните мерки за абортите.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР