Върховният съд на Мексико декриминализира абортите в цялата страна, съобщава

...
Върховният съд на Мексико декриминализира абортите в цялата страна, съобщава
Коментари Харесай

Върховният съд на Мексико декриминализира абортите

Върховният съд на Мексико декриминализира абортите в цялата страна, оповестява The Associated Press.

Върховният съд подреди абортът да бъде отстранен от федералния углавен кодекс. Решението изисква федералната работа за публично опазване на здравето и всички федерални здравни институции да оферират аборт на всеки, който го изиска.

Това разпореждане пристигна след конституционно оборване на наказателния кодекс на северния щат Коауила, отваряйки пътя за дамите в страната с католическо болшинство да получат достъп до процедурата без боязън от правосъдно гонене.

Информационната група за репродуктивен избор (GIRE), която се бори за правата на аборт, приветства последната стъпка за декриминализиране на аборта на национално равнище.

" Федералните здравни институции в цялата страна ще би трябвало да дават услуги за аборт на дами и на лица с опция за бременност, които изискат това ", обявиха още групата.

През 2021 година Върховният съд на Мексико разгласи безспорната възбрана на абортите за противоконституционна. Въпреки това мексиканският углавен кодекс продължава да планува санкции за аборт до пет години отнемане от независимост. Лекарите, направили процедурата, също могат да бъдат изправени пред затвор.

Новото решение легализира абортите във всички 32 щата. В Латинска Америка се следи наклонност към разхлабване на рестриктивните мерки за абортите, която се назовава " зелена вълна ". Абортът по желание е легален в Колумбия, Куба, Уругвай и Аржентина.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР