Върховният съд на Израел разглежда петиции срещу предизвикваща разделение съдебна реформа

...
Върховният съд на Израел започна изслушване във вторник по петиции
Коментари Харесай

Върховният съд на Израел започна изслушване във вторник по петиции за премахване на основен елемент от противоречивата съдебна реформа на твърдо дясното правителство, която предизвика масови протести и раздели нацията.

Пълен състав от 15 съдии на висшия съд се събра, за да изслуша възражения срещу изменението на така наречената „клауза за разумност“, която правителството на премиера Бенямин Нетаняху прокара през парламента през юли.

Изменението ограничава правомощия на върховния съд да преразглежда и понякога отменя правителствени решения, което според противниците проправя пътя към авторитарно управление.

Откакто правителството разкри плановете си през януари, противниците се събират всяка седмица в десетки хиляди в градове в Израел.< p>Хиляди протестиращи, скандиращи „Демокрация, демокрация“, се събраха в Йерусалим в навечерието на изслушването.

„Изменението на основния закон, което ще бъде обсъдено в съда днес, не е основен закон, това е безотговорен документ, " каза опозиционният лидер Яир Лапид във Facebook.

Администрацията на Нетаняху, коалиция между неговата партия Ликуд и крайнодесни и ултраортодоксални еврейски съюзници, твърди, че правните промени са необходими за възстановяване на баланса на правомощията между политиците и съдебната власт.

Министърът на правосъдието Ярив Левин, главният архитект на реформите, каза, че изслушването във вторник е "смъртоносен удар" по демокрацията, тъй като за първи път съдът обмисля отмяна на основен закон, законодателство, което в Израел заема мястото на конституция.

„Съдът, чиито съдии избират себе си при затворени врати и без протокол, се поставя над правителството, парламента, народа и закона“, каза той в изявление.

„Това е категорично против демокрацията. Това означава, че съдът няма контрол и баланс. Това е един владетел."

Израелските медии съобщават за някои ходове към компромис между правителството и опозицията, докато Нетаняху каза в понеделник, че цели "постигане на национален консенсус за възстановяване на баланса на властта" между клоновете на властта .

Израел няма конституция или горна камара на парламента и законът за „разумността“ беше въведен, за да позволи на съдиите да определят дали дадено правителство е превишило правомощията си.

Върховният съд използва мярката в високопоставено решение, което забрани на Арие Дери, съюзник на Нетаняху, да служи в кабинета поради присъда за укриване на данъци.

Той отхвърля обвинението.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР