Върховният съд на Израел разглежда оспорване на закон, който затруднява отстраняването на Нетаняху от длъжност

...
Върховният съд на Израел разглежда оспорване на закон, който затруднява
Коментари Харесай

Върховният съд на Израел разглежда оспорване на закон, който затруднява отстраняването на заседание министър-председател

От TIA GOLDENBERG Associated Press и MOSHE EDRI Associated Press 28 септември 2023 г., 3:40 ч. Избори и не веднага, за да не се тълкува като персонализиран закон. Решение се очаква до януари.

Десетки протестиращи, които се противопоставят на ремонта, се събраха пред частната резиденция на Нетаняху в Йерусалим преди изслушването, докато съюзниците на Нетаняху защитаваха закона. Симха Ротман, основен двигател на ремонта, каза пред израелското армейско радио, че решението на съда да разгледа делото за съдбата на действащ министър-председател е вредно за израелската демокрация и оспорването на закона е равносилно на отхвърляне на резултатите от законни избори .

„В момента, в който съдът определя законите, това е и законодателната власт, съдебната и изпълнителната власт“, ​​каза той. „Това е недемократична реалност.“

Правителството иска да отслаби Върховния съд и да ограничи съдебния контрол върху неговите решения, заявявайки, че иска да върне властта на избраните законодатели и далеч от това, което вижда като либерална, интервенционистка съдебна система. Първата голяма част от основната реформа беше приета през юли и безпрецедентен състав от 15 съдии започна да изслушва аргументи срещу нея по-рано този месец.

Стремежът към прекрояване на израелското правосъдие система идва, докато процесът срещу Нетаняху за предполагаема корупция продължава. Нетаняху е обвинен в измама, злоупотреба с доверие и приемане на подкупи в три отделни случая, включващи влиятелни медийни магнати и богати сътрудници. Нетаняху отрича да е извършил нарушение, като вижда обвиненията като част от „лов на вещици“ срещу него, организиран от враждебни медии и пристрастна съдебна система.

Експерти и служители на закона кажете, че договореност за конфликт на интереси, сключена след като Нетаняху беше обвинен, има за цел да ограничи участието му в съдебните промени. След приемането на закона за недееспособността Нетаняху каза, че ръцете му вече не са вързани и че поема по-активна роля в текущите правни промени. Това предизвика укор от главния прокурор Гали Бахарав-Миара, който каза, че забележките на Нетаняху и всички следващи действия са „напълно незаконни и в конфликт на интереси“. Нетаняху и неговото правителство работят, за да променят деликатната система на проверки и баланси в страната и да насочат Израел към автокрация. Основният ремонт хвърли Израел в една от най-тежките му вътрешни кризи, задълбочавайки дългогодишните обществени разделения между тези, които искат Израел да бъде ориентирана към Запада либерална демокрация, и онези, които искат да подчертаят по-консервативния еврейски характер на страната.

Нетаняху придвижи напред с основната реформа въпреки вълната от опозиция от широка част от израелското общество. Висши правни служители, водещи икономисти и процъфтяващият технологичен сектор на страната се обявиха против съдебните промени, които предизвикаха съпротива от страна на стотици военни резервисти, които казаха, че няма да служат, докато основната реформа остава на масата. Десетки хиляди хора протестираха всяка събота през последните девет месеца.

___

Голденберг съобщи от Тел Авив, Израел.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР