Върховният съд на Финландия глоби главния прокурор на страната Мати

...
Върховният съд на Финландия глоби главния прокурор на страната Мати
Коментари Харесай

Главният прокурор на Финландия отнесе солена глоба заради конфликт на интереси

Върховният съд на Финландия санкции основния прокурор на страната Мати Нисинен поради превишаване на пълномощията при закупуване на услуга от компания, в чието управление работил брат му.

Случаят е от 2010-2015 година. Според Финландското телеграфно бюро санкцията ще е равно на 40-дневната отплата на основния прокурор, само че точната сума не се показва.

Съдът обоснова решението си с това, че „ доколкото покупката била препоръчана от компания, обвързвана с брата на Ниисинен, той (главният прокурор) е трябвало да схваща, че заради това у него поражда персонална заинтригуваност в тази договорка “. Съдът е уверен, че Ниисинен е направил всичко умишлено, написа. Самият върховен прокурор призна, че от негова страна и имало „непреднамерено превишаване на служебните пълномощия“, само че отхвърли, че е предпочел особено компанията на роднината. По думите му той не е знаел каква тъкмо позиция е заемал брат му в компанията.

Става дума за закупуването от прокуратурата на услуга за повишение квалификацията на управителния състав на ведомството. Компанията на брат му е продала тази услуга за 74 000 евро.

В началната фаза на следствието Ниисинен е бил обвинен в немарливост по придобиването на услугата. Но след това полицията стигнала до извода, че генералният прокурор е разбирал, че нарушава закона, извършвайки покупка от компания на своят брат. В края на август той бе краткотрайно отхвърлен от работа поради провеждащото се следствие. Функциите му бяха поети от негова заместничка.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР