Върховният представител в Босна и Херцеговина Кристиан Шмид във вторник

...
Върховният представител в Босна и Херцеговина Кристиан Шмид във вторник
Коментари Харесай

Върховният представител наложи изборна реформа в Босна и Херцеговина

Върховният представител в Босна и Херцеговина Кристиан Шмид във вторник наложи промени в изборния закон на страната преди изборите през октомври, с цел да подсигурява неговата целокупност, в това число възбрана на наказани военнопрестъпници да се кандидатират за избираеми длъжности, предава Ройтерс.

Бившият немски политик Кристиан Шмид сподели, че задачата на " пакета за честност " е да се възвърне доверието на гласоподавателите посредством ограничения като електронно сканиране, броене на бюлетините и идентификация на гласоподавателите, както и да направи изборните комисии по-професионални.

Промените ще покачат и сигурността при боравенето с изборни материали преди и след гласуването и дейностите за попречване на манипулиране на гласоподавателите.

Предишните избори в Босна бяха помрачени от известия за нередности и измами, а интернационалните наблюдаващи от десетилетие упорстваха за промени.

Шмид сподели, че в светлината на кандидатурата на Босна и Херцеговина за започване на договаряния за участие с Европейския съюз, той компенсира бездействието на локалните политици.

През декември той прикани съперничещите босненски сръбски, хърватски и бошняшки водачи да трансформират изборния закон в сходство с интернационалните насоки, с цел да обезпечат транспарантен, почтен и благонадежден избирателен развой.

Хърватските водачи сложиха измененията според от по-широка промяна на вота за тричленното председателство, като изискват единствено хърватите да гласоподават за техните претенденти, а не всички хора, живеещи в босненско-хърватската федерация, босненски район, който те споделят с бошняци.

Сърбите също не бяха въодушевени от измененията, като техният водач Милорад Додик сподели във вторник, че Република Сръбска, босненска област, която той управлява, няма да одобри измененията , наложени от Шмид.

Босненските сърби не признават Шмид за висш представител, заявявайки, че той не е утвърден от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.
 Кристиан Шмид: Политиката на Додик е предизвикателство за Дейтънското съглашение
Кристиан Шмид: Политиката на Додик е предизвикателство за Дейтънското съглашение

Той предизвести Сърбия и Хърватия да не се месят в делата на Босна и Херцеговина

Прилагането на измененията бележи втория път, когато Шмид, който има обширни пълномощия като интернационален висш представител в Босна и Херцеговина, се намесва в изборното законодателство на страната.

Той промени изборния закон през 2022 година, с цел да преодолее задънената улица при образуването на районно държавно управление след парламентарните и президентските избори.

Шмид сподели, че решението му ще извърши един от 14-те целта, избрани от Европейската комисия за Босна и Херцеговина да стартира договаряния за участие с Европейския съюз, откакто предходната седмица.
 Европейски Съюз желае бързи промени от Босна и Херцеговина, с цел да стартират договарянията за присъединение
Европейски Съюз желае бързи промени от Босна и Херцеговина, с цел да стартират договарянията за присъединение

Страната би трябвало да извърши 14 целта, избрани от Европейска комисия през 2019 г
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР