Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи

...
Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи
Коментари Харесай

МВнР: ЕС категорично осъжда незаконните действия на Русия в Чехия

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел излезе с декларация от името на Европейски Съюз в взаимност с Чехия във връзка противозаконните дейности на територията на страната.

В нея се показва:

" Европейският съюз изрично осъжда противозаконните дейности на територията на Чешката република, които са предизвикали детонацията в склад за муниции във Врбетице през 2014 година Тя докара до гибелта на двама чешки жители, провокира сериозна опасност за цивилното население и аргументи големи материални вреди. Европейски Съюз приема извънредно съществено заключенията на чешките управляващи, учредени на обширно следствие, че офицери от съветското военно разузнаване - ГРУ са направили тези дейности.

Европейският съюз е надълбоко угрижен от всяко жестоко нарушаване на интернационалното право и суверенитета на Чешката република, както и от всевъзможни сходни дейности, ориентирани към която и да е друга държава-членка на Европейски Съюз. Русия би трябвало да се откаже от дейности, застрашаващи сигурността и стабилността в Европа и противоречащи на интернационалните отговорности на Русия.

Европейският съюз показва цялостна взаимност с Чешката република, поддържа дейностите, подхванати от нейните управляващи досега, и е подготвен да поддържа по-нататъшните старания за изправяне на виновните лица пред съда. Европейски Съюз осъжда несъразмерната реакция и последващите закани на Руската федерация към Чешката република. Разрушителните дейности на съветските разследващи служби против ползите и сигурността на Европейски Съюз и неговите страни членки ще продължат да бъдат посрещнати с най-твърда увереност и по подобаващ метод, в това число на равнище Европейски съюз‘‘.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР