Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на

...
Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на
Коментари Харесай

Борел иска ЕС да предаде на Украйна замразените руски валутни резерви


Върховният представител на Европейски Съюз по външните работи и политиката на сигурност съобщи в изявление пред Financial Times, оповестено в понеделник, че страните от Европейски Съюз би трябвало да обмислят изтеглянето на замразени съветски валутни запаси, с цел да насочат тези средства към възобновяване на Украйна.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 5115
Ръководителят на европейската дипломация означи, че Съединени американски щати преди този момент са поели контрола върху милиарди долари активи, принадлежащи на афганистанската централна банка, частично за евентуална отплата на жертвите на тероризъм, както и филантропична помощ за страната, и че ще бъде е допустимо да се обмислят сходни стъпки с съветските запаси.

„ Бих дал своя вот „ за “, тъй като е доста разумно “, съобщи Борел пред изданието.

Той акцентира, че въпросът за финансирането на възобновяване на Украйна е един от основните политически въпроси, поради „ невероятното количество пари “, които би трябвало да бъдат вложени.

Служители на Европейски Съюз към този момент изследваха дали съветските запаси могат да бъдат употребявани по някакъв метод за възобновяване на Украйна, само че Брюксел до момента не е дал оферти по въпроса.

По-рано ръководителят на Централната банка на Русия Елвира Набиулина съобщи, че вследствие на западните наказания към 300 милиарда $ от златните и валутни запаси на Русия са замразени.

Москва заплаши, че като ответна мярка може да национализира имущество на западни компании на стойност 600 милиарда $.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР