Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел осъди

...
Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел осъди
Коментари Харесай

Жозеп Борел: ЕС ще вземе мерки в Северно Косово, ако няма деескалация на напрежението

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел осъди насилието в Косово и прикани за разговор.

„ Актовете на принуждение, осъществени против войските на НАТО, медиите, цивилните и полицията са безусловно неприемливи “, написа той в Twitter. „ Европейски Съюз приканва косовските управляващи и протестиращите неотложно и абсолютно да понижат напрежението.  Очакваме страните да работят отговорно и неотложно да намерят политическо решение посредством разговора “, сподели Борел.

Той съобщи, че косовските управляващи би трябвало да преустановят полицейските интервенции, ориентирани към общинските здания в Северно Косово, а протестиращите етнически сърби да се отдръпват.

Той предизвести, че Европейски Съюз разисква вероятни ограничения, които да бъдат подхванати, в случай че страните продължат да се съпротивляват на препоръчаните стъпки към деескалация.

Сърбите – които съставляват към шест % от популацията на Косово – бойкотираха изборите предишния месец в северните градове, където са болшинство, позволявайки на етническите албанци да поемат контрола над локалните препоръки макар минималната изборна интензивност от под 3,5 % от гласоподавателите.

Много сърби упорстват за евакуиране на косовските полицейски сили, както и на кметовете етнически албанци, които не считат за свои представители.

Напрежението избухна, откакто сърбите се пробваха да нахлуят в кметството на Звечан в понеделник, само че бяха отблъснати, защото косовската полиция употребява сълзотворен газ, с цел да разпръсне тълпата.

Миротворците на НАТО се пробваха да потушат напрежението с палки и щитове, само че протестиращите дадоха отговор с камъни, бутилки и коктейли Молотов.

Косово разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година, само че Белград отхвърля да я признае.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР