Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп

...
Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп
Коментари Харесай

Първият дипломат на Брюксел: ЕС скоро ще вземе решение за използване на лихвите от запорираното руско имущество

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел изрази очакване скоро да се реализира общоевропейско решение за потребление на лихвите от запорираното съветско имущество в интерес на Украйна, написа Българска телеграфна агенция.

Имаме политическо съглашение да приключим работата на основата на предлагането за потребление на приходите от това имущество. Почти съм сигурен, че скоро ще бъде готово, сподели Борел на конференция след първото за годината съвещание на Съвета на Европейски Съюз по външни работи.

Той означи, че към диалога посредством видеоконферентна връзка се е присъединил украинският външен министър Дмитро Кулеба за разискване на ситуацията в неговата страна. В резюме, Русия всъщност не напредва на фронта, понася доста жертви, а в навечерието на преизбирането на съветския президент Владимир Путин през март, той продължава с въздушните удари по Украйна, уточни Борел. Украйна реализира значими военни триумфи, в това число в Черно море, където съветският флот бе заставен да се отдръпна в източната част на Крим, добави той.

Министрите от Европейски Съюз са на мнение, че би трябвало да създадем за Украйна повече и по-бързо - с финансиране, военна помощ и образование на украински военни, уточни Борел и заяви, че при започване на февруари му следва пътешестване до Киев. Той изрази вяра Европейски Съюз да реализира единодушие за нарастване с пет милиарда евро на средствата за военна помощ за украинските сили.

По въпроса за Близкия изток след нападението на " Хамас " против Израел през октомври предходната година Борел прикани за мирна конференция. Още в този момент би трябвало да стартираме подготовката за мирна конференция, която да откри трайно решение, настоя той. По неговите думи има чернова за кротичък проект, който планува обособяването на страна Палестина.

Продължаването на избиването и страданието на палестинците няма да помогне в борбата против " Хамас " и неговата идеология, няма да направи Израел по-сигурен, съобщи Борел. Той прикани за търсене на решение с необятно присъединяване на интернационалните сътрудници. Трябва да насочим напъните към даването на филантропична помощ, сподели Борел. Той уточни, че за обезпечаване на филантропичните доставки е належащо прекъсване на сраженията.

По неговите думи в Европейски Съюз има кардинално единодушие за изпращане на военноморска задача в Червено море. Върховният представител посочи, че следва да бъдат избрани срокът, обсегът, задачите и управлението на тази задача.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР