Върховният касационен съд остави в сила решение на Софийския Апелативен

...
Върховният касационен съд остави в сила решение на Софийския Апелативен
Коментари Харесай

Бивш директор на ОД „Земеделие“ във Видин се размина с условна присъда заради нанесени вреди на държавата зад 2 млн. лева

Върховният касационен съд остави в действие решение на Софийския Апелативен съд по дело на Окръжен съд – Монтана, за наказване три години „ Лишаване от независимост “ условно на Ц. Н. Т. / 66 г./ – някогашен шеф на Областна дирекция „ Земеделие “ – Видин за закононарушение по работа, с което нанесъл вреди на страната за над 2 млн. лв.. С присъда по НОХД № 22/ 2017 година ОС- Монтана призна през 2018 година Н.Ц. Т. за отговорен, че от 30 декември 2008 година до 12 юни 2009 година като шеф на Оценка за съвместимост „ Земеделие “- Видин превишил властта си в несъгласие със Закона за собствеността и използването на земеделските земи и сключил 16 контракта за покупко-продажба без търг на недвижими парцели в региона на селата Извор, Карбинци, Дълго поле, Лагошевци, Воднянци, Черно поле, Бело Поле, Бойница, Гюргич, Медовница, Косово и Дреновец като се разпоредил със земи от държавния аграрен фонд без да има такива пълномощия.
Ц. Н. Т. продал парцелите по цени неопределени по законовия ред и неразбираемо калкулирани като вместо действителната стойност от 2 260 071 лв. Министерството на земеделието и храните – упражняващо правата на притежател и стопанисващо земите от държавния аграрен фонд, получило 133 523 лв.. Разпорежданията с парцелите Ц. Н. Т. е направил със специфична цел да набави имотна полза на С. Н. С. от Видин – наследник на Л. А. П., на която продал парцелите без тя да има никакви права да закупува такива земи. С присъда от 16 октомври 2018 година Оценка за съвместимост – Монтана одобри, че с дейностите си някогашният шеф на работа „ Земеделие “ – Видин е нанесъл обилни нездравословни последствия на страна в размер на 2 126 548 лв. и го осъди на 4 години „ Лишаване от независимост “ дейно при първичен общ режим, както и на 5 000 лв. санкция и отнемане от право да заема служба в държавна или общинска администрация за период от 4 години. След обжалване на присъдата с решение № 196 от 9 май 2019 година Софийският апелативен съд промени наказателната част от присъдата на Оценка за съвместимост – Монтана като преквалифицира действието на Н. Т. Ц. в настъпване на „ немаловажни нездравословни последствия “, оправда го за настъпването на „ обилни нездравословни последствия “ и понижи размера на наказването “Лишаване от независимост “ на 3 години, като отсрочи изтърпяването му за 4 години. В останалата й част присъдата бе доказана. На 16 януари т. година с Решение №191 Върховен касационен съд остави в действие Решението, постановено от Софийски Апелативен съд.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР