Цветана Делибалтова,специално за БТАTaзи нощ полицията разчисти протестния лагер в

...
Цветана Делибалтова,специално за БТАTaзи нощ полицията разчисти протестния лагер в
Коментари Харесай

Полицията разчисти пропалестинския протестен лагер във Виенския университет

Цветана Делибалтова,
особено за Българска телеграфна агенция

Taзи нощ полицията разчисти протестния лагер в поддръжка на Палестина в кампуса на Виенския университет.

Някои от 40-те стачкуващи непринудено напуснаха територията, задържани са трима души.

Според представителя на полицията Матиас Шустер по време на полицейската акция в лагера е имало към 40 души, които неколкократно са били помолени да изоставен региона.

След това полицията последователно е разчистила протестния лагер. Наложило се е някои стачкуващи да бъдат изтласкани и влачени от служителите на реда до момента в който продължавали да скандират пропалестински лозунги. Според Шустер трима от тях в началото са останали в полицейския арест, с цел да се откри самоличността им. Преди това деятелите са съобщили по електронната поща, че „ към 200 служители на реда “ са обкръжили студентския лагер и са дали на протестиращите 15 минути да изоставен региона.

Съобщението за разтурването на лагера провокира готовност посредством обществените мрежи. Около 100 пропалестински симпатизанти – в това число деятели от самия лагер, които бяха опаковали палатките си - след това се събраха и блокираха близкото кръстовище.

Според кореспонденти на новинарската организация АПА те са развявали палестински флагове и са скандирали лозунги като " Палестина от реката до морето! ", " Свободна, свободна Палестина! " и " Засрамете се! ", ориентирани към полицията, която е открила и нарушавания на възбраната за носене на маски.

В полицейската акция са били включени профилирани елементи ВЕГА, ескадрон със служебни кучета, чиновници на Дирекция за държавна сигурност и разузнаване (ДДСР) и Виенската работа за държавна сигурност и битка с екстремизма. Използван е и полицейски дрон.

Служители от двете институции са следили обстановката в протестния лагер от самото начало. В началото характерът на акцията не е бил подобен, че протестният лагер да бъде неотложно разформирован, изясни представителят на полицията Шустер. Постепенно настъпила все по-голяма радикализация. Регистрирани са били лозунги, възхваляващи задачите на екстремистката палестинска организация Хамас, и апели за интифада. " След обобщаване на всички условия и дефинитивна оценка от страна на ДДСР тази демонстрация към този момент не беше съвместима с австрийското законодателство ", продължава Шустер.

ДДСР е стигнала до заключението, че същинската цел на протестния лагер евентуално е била да се покаже взаимност с задачите на " Хамас " и затова към този момент не попада в обсега на правото на независимост на изложение. Освен това митингът е категоризиран като опасност за публичната сигурност. " Приоритетът постоянно е публичната сигурност и здраве ", акцентира полицейският представител Шустер. Ето за какво органите за сигурност са решили да разпилян демонстрацията.

Австрийският студентски съюз (АСС) към Виенския университет също се дистанцира от протестния лагер. Нора Хасан, председателка на АСС във Виенския университет, съобщи: " Трябва да създадем недискриминационно пространство за всички. Не би трябвало да се пречи на еврейските студенти да посещават лекции и семинари ". Солидарността с Палестина е разрешена, " само че без антисемитизъм ", сподели представителката на Асоциацията на студентите социалисти. " Ние работим в тясно съдействие с Еврейския студентски съюз ", акцентира тя.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР