Върховният административен съд (ВАС) отмени влязлото в сила решение през

...
Върховният административен съд (ВАС) отмени влязлото в сила решение през
Коментари Харесай

ВАС постанови: Рестарт на делото за отнетия лиценз на КТБ

Върховният административен съд (ВАС) анулира влязлото в действие решение през 2015 година по отношение на отнемането на лиценза на Корпоративна комерсиална банка (КТБ) и връща делото за ново разглеждане. Това оповестиха от съда.

Друг тричленен състав на Върховен административен съд ще прегледа отначало делото.

Причината за анулацията е във връзка решение на Европейския съд по правата на индивида за открито нарушаване на Конвенцията за правата на индивида и главните свободи. Делото пред Европейски съд по правата на човека е формирано по тъжби на КТБ, представлявано от нейните някогашни изпълнителни шефове.

Установеното от съда в Страсбург нарушаване на правото на обективен правосъден развой произтича от това, че при взимане на решението тричленният състав на Върховен административен съд не разисква писменото ревю на някогашните шефове. Вместо това се базира единствено на ревютата, импортирани от квесторите на банката, като по този метод на процедура отхвърля изказванието на някогашните изпълнителни шефове, че имат някакви остатъчни пълномощия да съставляват банката. Друг претекст е, че при разглеждане на делата Върховен административен съд отхвърля многократните молби на бившето управление на КТБ да назначи специфичен представител на банката, означават от съда.

Затова Върховен административен съд се съгласява с Европейски съд по правата на човека, че има нарушаване на Конвенцията за отбрана на правата на индивида и главните свободи, " защото самата КТБ не е имала ясна и практическа опция, чрез съответно посланичество, да търси и получи заслужено разглеждане по правосъден ред на оспорването на решението на Българска народна банка. "

През 2014 година Българска народна банка лиши лиценза на КТБ, откакто първо я сложи под специфичен контрол .

Това решение на централната банка беше оспорено пред Върховен административен съд от главните акционери в КТБ, в това число мажоритарният „ Бромак “ (собственост на Цветан Василев). С две поредни избрания Върховен административен съд обаче одобри, че нито акционерите, нито членовете на управлението на банката имат право да апелират решението за лишаване на лиценза. Съдът постанови още, че единствено назначените неотложно след слагането на банката под специфичен контрол квестори могат да я съставляват по делата за лиценза.

Всъщност с отнемането на лиценза й банката бе оповестена в неплатежоспособност, а по-късно стартира и делото за банкрута й.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР