Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалба на Сдружение

...
Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалба на Сдружение
Коментари Харесай

ВАС отхвърли жалба на НПО срещу избора на Борислав Сарафов и.д. главен прокурор

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане тъжба на Сдружение с нестопанска цел (СНЦ) " Моя страна България " против решение по т.1.1 от Протокол № 21 от изключителното отдалечено съвещание посредством видеоконферентна връзка на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, извършено на 16 юни 2023 година На това съвещание Борислав Сарафов е избран за краткотрайно изпълняващ функционалностите " основен прокурор на Република България " и е позволено авансово осъществяване на решението, оповестиха от Върховен административен съд.

Върховните магистрати одобряват жалбата за неприемлива, тъй като при такава тъжба подателят би трябвало да има непосреден персонален интерес по проблема. От съда изясняват, че сдружения на юридически и физически лица с нестопанска цел могат да оспорват самостоятелни административни акт, в случай че с тях се засягат или могат да бъдат наранени общи права, свободи и законни ползи или се пораждат отговорности за членуващите в сдружението лица.

От Върховен административен съд са безапелационни, че съществуването на юридически интерес у жалбоподателя е наложителна причина за разглеждане на жалбата всъщност и то би трябвало да бъде потвърдено за всеки съответен случай. Във въпросния случая обаче Върховният административен съд не регистрира съществуване на административно правно отношение сред страните по проблема с обрисуван от закона предмет на контролиране, заради което приема, че Сдружение с нестопанска цел " Моя страна България " няма юридически интерес от обжалването му.

След като жалбата е неприемлива, за разглеждане, неприемливо е и настояването на сдружението за прекъсване на авансово осъществяване на решение за назначението на Сарафов. Допълват от Върховен административен съд.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР