Върховният административен съд сезира Конституционния съдВземат отпечатъци и ДНК от

...
Върховният административен съд сезира Конституционния съдВземат отпечатъци и ДНК от
Коментари Харесай

Атакуват задължителната полицейска регистрация 

Върховният административен съд сезира Конституционния съд
Вземат отпечатъци и ДНК от всеки упрекнат, без значение защо закононарушение

Съдът позволява официално

Принудителната полицейска регистрация опонира на четири текста от Конституцията. Това разгласи тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) и сезира Конституционния съд да се произнесе дали е налице противоречие с главния закон на две разпореждания от Закона за Министерство на вътрешните работи, които я регламентират.

Текстовете гласят, че всеки обвинен за съзнателно закононарушение от общ темперамент предстои на полицейска регистрация и му се прави фотография, вземат му се пръстови отпечатъци и ДНК материал. Ако той откаже, съдът, без да има достъп до делото, разпорежда процедурата да се извърши наложително.

Според висшите съдии Румяна Борисова, Красимир Кънчев и Таня Дамянова законът вменява задължението на Министерство на вътрешните работи да записва упрекнатото лице, а то може да бъде привлечено като обвинен от проверяващ орган, който е от същата конструкция - Министерство на вътрешните работи. Освен това насилствената полицейска регистрация се взема решение официално от съда, който не прави преценка дали обвиняването е основателно. Магистратите считат, че са нарушени съществени правила на правовата страна, наранени са права на личността, правото на отбрана и на правосъден надзор.

Юристи прецизираха, че случай, че Конституционен съд одобри за разглеждане и образува дело, в Министерство на вътрешните работи би трябвало да спрат насилствените полицейски регистрации по двете атакувани разпореждания.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР