Върховният административен съд реши окончателно, че кметицата на столичния квартал

...
Върховният административен съд реши окончателно, че кметицата на столичния квартал
Коментари Харесай

Съдът реши: Кметицата на Красно село е в конфликт на интереси

Върховният административен съд реши дефинитивно, че кметицата на столичния квартал " Красно село " е в спор на ползи.

" Върховният административен съд (ВАС) остави в действие решение на Административен съд София – град (АССГ), с което е отхвърлена жалбата на Росина Станиславова – кмет на столичния регион „ Красно село “, срещу Решение от 18.08.2021 година на Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) ", оповестиха от Върховен административен съд на интернет страницата си. 

Станиславова оспорва извода на КПКОНПИ, подсилен и от АССГ, за съществуване на спор на ползи при подписан от нея трудов контракт с щерка ѝ за работа по план.

В качеството на началник на план тя е сключила трудови контракти с лица, измежду които е щерка ѝ Г. Станиславова.

Първоинстанционният административен съд е направил инспекция за правомерност на всички учредения от Административнопроцесуалния кодекс. Установил е, че оспореният административен акт е публикуван при съблюдаване на процесуалноправните и материалноправните предпоставки за правомерност.

Решението е постановено в сходство с точното пояснение и използване на материалния закон и като законосъобразно и обосновано следва да бъде оставено в действие.

Върховните магистрати одобряват, че изказванията на касаторката за позволени съдопроизводствени нарушавания от актуалната инстанция, водещи до ограничение правото ѝ на отбрана, са неоснователни.

За да се обезпечи отбраната на касационната жалбоподателка, по актуалното дело са извършени пет правосъдни съвещания, като и трите състава, които са разглеждали разногласието, са се произнесли по направените многообразни претенции.

Макар и да не е участвала в правосъдни съвещания, касаторката е взела участие интензивно в правосъдното произвеждане, следила е деликатно всички процесуални дейности по делото, които оспорва директно след осъществяването им, и за които твърди, че е разбрала „ случайно “.

Участието на жалбоподателката в правосъдното произвеждане се показва в многочислени молби с повтарящи се претенции (18 бр. молби, импортирани до последното по делото съвещание и 7 бр. след оповестяване на делото за решаване) – за назначение на правна помощ, за отсрочване на делото, за корекция и допълнение на протоколи, за прекъсване на правосъдното произвеждане и за отказ.

Съдът е дал седемдневен период за показване на писмени бележки, само че все пак бележки по отношение на разногласието всъщност не са показани. Внесени са още веднъж молби за прекъсване на производството по делото, корекция и допълнение на правосъден протокол, отказ и т. н.

Всичко изложено води до извода, че макар предоставените от съда благоприятни условия за реализиране на отбраната на касаторката по делото, тя употребява процесуалните си права за възпрепятстване осъществяването на надлежните съдопроизводствени дейности и своевременното решение на делото.

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) откри през юни предходната година спор на ползи за кмета на столичния регион „ Красно село “ Росина Станиславова.

Производството тогава е почнало по сигнал. В качеството си на кмет тя е сключила цивилен контракти с двама юристи, в това число и за присъединяване им в непрекъснати комисии в Общината, за което им е било изплащано заплащане от общинския бюджет.

В същото време Станиславова ги е заела да я съветват и съставляват пред административни органи и съдилища и в персонално качество.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР