Върховният административен съд разреши делът на Община Варна в дружеството

...
Върховният административен съд разреши делът на Община Варна в дружеството
Коментари Харесай

Съдът разреши Гергов да получи акциите на Община Варна

Върховният административен съд позволи делът на Община Варна в сдружението „ Международен панаир Пловдив “ да бъде апортиран в компанията „ Пълдин туринвест “ на Георги Гергов, научи Moreto.net. Текстът на правосъдното решение от 15 ноември е оповестен в уеб страницата на институцията. Върховен административен съд анулира решението на Варненски административен съд, който бе оповестил прехвърлянето на акциите за нелегално.

Инициатор на делото пред съда в морската столица бе регионалният шеф Марио Смърков. То бе формирано след негова тъжба против решението от предходната година за апорт на дяловете на Община Варна, който са 29%. Прехвърлянето на акциите е прегледано и признато от Общински съвет по предложение на кмета Иван Портних.

От документите по делото излиза наяве, че градоначалникът го внася за разглеждане, откакто през август 2021 година ръководителят на Съвета на шефовете на „ Пълдин туринвест “ АД със седалище и адрес на ръководство Пловдив внесъл в Община Варна заявление, с което предложил акциите на Община Варна от „ Международен панаир Пловдив “ АД да бъдат апортирани в „ Пълдин туринвест “ АД със седалище и адрес на ръководство Пловдив. Капиталът на акционерното сдружение е 177 984 899 лв., разпределен в същия брой елементарни налични поименни акции. Разпределението на капитала на акционерното сдружение към 31.12.2000 година е: " Булинвест " -Пловдив “ АД - 63,57%, Община Пловдив - 25,00%, „ Стария Пловдив “ АД – 6,74 %, други лица - 4,69% от капитала.

В последна сметка решението на Общински съвет е анулирано от Варненски административен съд, който установил нарушаване на административнопроизводствените правила.

Това правосъдно решение обаче е обжалвано пред Върховния административен съд както от Общински съвет, по този начин и от „ Международен панаир Пловдив “, където Гергов също е съучастник, и „ Пълдин туринвест “ АД, а също и от Община Варна. На собствен ред регионалният шеф пък е изискал отменяне на жалбите.

ВАС взема решение да обезсили решението на Варненски административен съд, считайки, че инстанцията не е била способена да се произнесе по жалбата на регионалния " в случай, че преценката, която следва да се направи във връзка с решенията на Общинския съвет-Варна, е обвързвана с използването на Закона за общественото предложение на скъпи бумаги и на Търговския закон ". Съдът оставя без разглеждане оспорването на регионалния шеф. Решението не предстои на обжалване.

Moreto.net напомня, Община Варна има 16 314 400 боря елементарни поименни акции от капитала на " Международен панаир Пловдив " АД, което е 29% от капитала на сдружението.

Останалите дялове са благосъстоятелност на " Пълдин Турнвест " АД - 50,36%, държавна благосъстоятелност - 20,63% и 0,01% други акционери.

Ако акциите на Община Варна в " Международен панаир Пловдив " АД бъдат апортирани в " Пълдин Турнвест " АД, то следеното от Георги Гергов сдружение ще стане мажоритарен притежател на капитала на " Международен панаир Пловдив " АД. Така сдружението ще може да взема еднолични решения без присъединяване на останалите притежатели, включително и страната.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР