Върховният административен съд потвърди заповедта на районното кметство в Пловдив,

...
Върховният административен съд потвърди заповедта на районното кметство в Пловдив,
Коментари Харесай

ВАС потвърди, че строителство край Античния стадион в Пловдив е незаконно

Върховният административен съд удостовери заповедта на районното кметство в Пловдив, с което се стопира всякаква изкопна активност в здания над Античния стадион на града. Междувременно По време на строителните действия под централната улица в града не са нарушени мраморни седалки. Това откри последната инспекция на мястото.

Българска национална телевизия беше първата телевизия, която преди две години сподели прокопаните тунели в сърцето на Тримонциум. Тогава общината спря всевъзможни строителни действия, инициирани от предприемач със благосъстоятелност в постройката, тъй като не бяха съгласувани с институциите. Съседите му пък наеха бранители, обезпокоени, че се подкопават постройките. В един от изкопите археолозите даже видяха, че е достигната седалка от античния стадион.

София Христева - археолог: " Тя в действителност е била застъпена още при градежа на постройката и в действителност той е достигнал до нея, разчистил я е, само че не е нарушена от него за разлика от двата изкопа в двете здания, които са срещуположни едни на различен и са много дълбоки, където сигурно има нарушавания на археологически пластове ".

Бизнесменът, направил тунелите под централната основна улица, апелира заповедта за прекъсване на строителните действия, само че на последна инстанция документът беше доказан от съда. Следва с институциите да се съгласува план за подсилване на постройката, която е индивидуален монумент на културата и консервиране на археологията.

" Категорични периоди няма, доколкото имаме информация подобен план към този момент е направен, минал е координиране през НИНКН, сега е на координиране в Министерството на културата ", съобщи Георги Стаменов – кмет на регион " Централен " - Пловдив.

Решението е глътка въздух за останалите притежатели, които до този миг не можеха да стартират подсилване, както предлагат експертите.

Гено Василев – юрист на част от живеещите в адреса: " Сега Върховен административен съд е споделил, че това е противозаконен градеж, който би трябвало да се в профил. Това е първата от страдание доста стъпки, които предстоят ".

Предстои ново общо заседание на притежателите, на което да вземат решение по какъв начин да действат след решението на Върховния административен съд.

Репортер: Нели Ангелова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР