Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия да

...
Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия да
Коментари Харесай

Спорът за разписките: ВАС реши да няма двойно броене на резултата

Върховният административен съд анулира решението на Централната изборна комисия да се броят всички разписки от машинното гласоподаване и да се вписват в протокола от изборите.

Партиите жалбоподатели са удовлетворени от решението на съда и го дефинираха като победа. Върховен административен съд анулира решението на ЦИК в частта, в която е планувано – след броенето на разписките данните да се вписват в протокол, неразделна част от протокола, който отразява резултата от гласуването посредством машини.

Върховните магистрати одобряват, че ЦИК има право да прави контролно броене в какъвто размер реши, само че това броене не може да въздейства на изборния резултат.

Преди седмица болшинството в ЦИК одобри секционните комисии в страната да броят 100% от контролните разписки и резултатът да се включи в протокола. Сред причините – спомагателен надзор върху софтуера на машините при отчитането на вота.

Срещу решението тъжба подадоха „ Изправи се БГ! Ние идваме! “, „ Продължаваме промяната “, „ Демократична България “, Петър Славов и Мартин Димитров. Според тях – ЦИК дописва изборния кодекс, по този начин би се удължила процедурата по обработка на резултатите и е допустимо напрежение. Днес съдът постанови.

„ Единственият документ, удостоверяващ резултата от гласуването е протоколът, който се отпечатва от машината. Преброяването на разписките е единствено контролно и не може да бъде вписано в протоколите “, написа в претекстовете на Върховен административен съд.

Говорителите на ЦИК, които не поддържаха броенето, бяха сбити.
„ Аргументите на сътрудниците не са свързани за операция, те имат опасения, че в случай че не се направи цялостно преброяване, няма да бъдем изцяло уверени в коректността на резултата “, уточни представителят на ЦИК Цветозар Томов.

Формациите, които нападнаха в съда броенето на разписките, дефинираха решението като победа.

„ Контролните органи по този начин да упражняват активността си, да не спъват публичните процеси, а да обезпечават тяхното законосъобразно протичане и доверие на обществото в институциите ", сподели Лена Бориславова от „ Продължаваме промяната “.

„ Българското общество желае най-сетне почтени избори, най-малко на заключителната фаза да има почтено и независимо преброяване на гласовете, което може да стане единствено с машините “, уточни Мая Манолова от ИБГНИ.

„ Съдът постави като юридически щит закона и отбрани правото на всеки един от нас нашият глас да бъде регистриран вярно “, съобщи Надежда Йорданова от Демократична България.

Реакции имаше и от партиите, които желаеха 100% от разписките да се броят. „ Когато си почтен, за какво да не се борят квитанциите, тъй като е пипан софтнуерът. Аз не разясня решения на съда. Каквото за всички, това и за нас “, сподели водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„ Това е надзорен механизъм – да се избегнат приказки, че е пипан софтуерът “, уточни зам.-председателят на „ ИТН “ Тошко Йорданов.

Българска социалистическа партия е на позиция, че преброяването подсигурява честността на машинния избор: „ Ние постоянно сме били за машинно гласоподаване. Преброяването не го анулира, само че подсигурява неговата бистрота и почтеност “.

Движение за права и свободи се въздържаха от коментар.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР