Върховният административен съд отмени разпоредбите от правилника на Центъра за

...
Върховният административен съд отмени разпоредбите от правилника на Центъра за
Коментари Харесай

БРАВО: ВАС отмени забраната за инвитро след 43 г.

Върховният административен съд анулира наредбите от правилника на Центъра за асистирана репродукция, съгласно които на навършилите 43 година дами не се поставя гратис инвитро.

Става дума за анулацията на член 27, алинея 1, т. 3 и алинея 2 от правилника, публикуван от министъра на опазването на здравето. Първата от тях е, че без значение от медицинските индикации, които се преценяват при решението за финансиране на инвитро, не се отпускат пари за процедура на дами, навършили 43 година към датата на подаване на заявката за нея. Втората наредба пък " отрязва " опцията страната да поеме втория, третия или четвъртия опит на тези дами, заяви " Лекс ".

Разпоредбите са били оспорени от лекарка, на която е отказано инвитро, защото е навършила възрастта. Адвокатите ѝ Михаил Екимджиев и Катина Бончева сочат, първо, че Законът за здравето не слага условие за възраст за асистираната репродукция и с правилника на процедура е дописан законът. Освен това възрастовото ограничаване е дискриминационно.

Върховната административна прокуратура е подкрепила настояването за анулацията на ограничаването за възраст.

Върховен административен съд открива, че през 2011 година, когато е признато възрастовото ограничаване, не е спазена процедурата по Закона за нормативните актове, защото то е въведено без претекстове. Освен това е нарушен и член 77 от Административнопроцесуален кодекс, защото планът не е разискван дружно с показаните мнения, оферти и възражения.

От решението излиза наяве, че представителят на здравния министър е показал повода да се вкара ограничаването – ползва се хормонална стимулация, която при дами в напреднала репродуктивна възраст може да докара до нежелани реакции и противопоказания, а също така с напредването на възрастта нараства и заплахата от раждане на дете с аномалии.

" Безспорно е, че възрастта е решителен фактор за годността на репродуктивната дарба на дамата. С оглед на това, би могло и да е медицински обосновано приемането на тъкмо посочената от органа възраст като лимит, до който е обосновано осъществяването на действия по асистирана репродукция, даже при неналичието на самостоятелни противопоказания за това и експертно потвърдена опция за забременяване, както сочи жалбоподателката.

Но неналичието на каквито и да било претекстове не дава опция нито на заинтригуваните лица да схванат за какво органът е приел тъкмо тази възрастова граница, нито на съда да извърши надзор за правомерност.

Освен това, неприемливо е мотивирането на административния акт, било той самостоятелен, общ или нормативен, да се прави едвам при провеждането на правосъдния надзор за неговата правомерност ", дава отговор Върховен административен съд.

Решението на висшите магистрати не е дефинитивно и може да се апелира.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР