Върховният административен съд обяви за нищожна методиката за дялово разпределение

...
Върховният административен съд обяви за нищожна методиката за дялово разпределение
Коментари Харесай

ВАС отмени методиката за сградна инсталация

Върховният административен съд разгласи за оскъдна методиката за дялово систематизиране на топлинната сила в здания етажна благосъстоятелност. Според съда повода да се стигне дотук е, че текстове от Наредбата за топлоснабдяването са издадени от незапознат орган - в тази ситуация от зам.-министър на стопанската система и енергетиката, който е наредил обнародването й в " Държавен вестник " - още в далечната 2007 година

Според висшите магистрати, макар експлицитната заповед за заменяне, заместник-министърът не е способен да издава подзаконови нормативни актове, защото законът категорично планува специфичната нормотворческа активност да се прави от министър. Решението е на тричленен състав на Върховен административен съд и може да се апелира пред петчленка.

Само преди няколко месеца - през май, отрасловото министерство направи следващите оферти за промени в наредбата за парното. Те плануват клиентите сами да дефинират каузи на топлинната сила, която би трябвало да заплащат за общите елементи. Идеята бе това да бъде в границите на 20 до 40%, като решението за точния % ще се взема от общото заседание на етажната благосъстоятелност. От ведомството на Теменужка Петкова считат, че по този начин се изключва опцията клиентите да зависят от преценката на дружеството за топлинно счетоводство.

Отделно от това, също през май, Съдът на Европейски Съюз се произнесе, че даже и да нямат радиатори, потребителите дължат такса поради топлото, което минава през общите тръби.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР