Върховният административен съд обезсили решението на долната инстанция - Административния

...
Върховният административен съд обезсили решението на долната инстанция - Административния
Коментари Харесай

След решението на ВАС: Ще бъдат ли демонтирани и последните фигури на Паметника на Съветската армия?

Върховният административен съд обезсили решението на долната инстанция - Административния съд - София-град, с което се стопира демонтирането на Паметника на Съветската войска. 4 месеца след края на демонтажа съдът излезе с решение.

Още с махането на първите фигури в средата на декември сдружението " Изправи се.БГ " и група физически лица оспориха дейностите на регионалната администрация, която е притежателят на монумента. Хората на Мая Манолова желаеха регионалният шеф да показа доказателства, че прави демонтирането въз основата на административен акт или на закон. На 19 декември Административен съд София-град подреди да бъдат абсолютно прекъснати дейностите, осъществявани от длъжностни лица от Областна администрация на Област-София-град по разглобяване и нарязване на бронзовите фигури на „ Паметника на Съветската войска “.

Според решението на Върховния съд в този момент Сдружение „ Изправи се.БГ “ и физическите лица нямат юридически интерес от обжалването.

" В случая дейностите по разглобяване и нарязване на бронзовите фигури на „ Паметника на Съветската войска “ не засягат директно и директно правната сфера на искателите-физически лица и не накърняват директно и директно техни субективни права и ползи, заради което настояването им е следвало да бъде оставено без разглеждане заради липса на юридически интерес ", се показва в решението на съда.

Сега обаче още се чака решението на Върховен административен съд и по втора тъжба против демонтирането на Паметника на Съветската войска - тази на партия " Възраждане ".

Демонтирането на фигурите стартира на 12 декември, а махането им беше спряно от Административния съд София-град (АССГ), откакто и последната част от върха беше свалена от постамента.

В момента се чака публичната поръчка за реставрацията на фигурите, които и в този момент се намират
в склад в покрайнините на село Лозен.

Снимки: Архив



В Плана за сигурност и здраве, направен от регионалната администрация преди демонтажа на руския монумент, беше планувано те да се съхраняват в сандъци. Те обаче са навън. Чакат и новия си дом, който евентуално ще е Музеят на социалистическото изкуство.

А близо 40-метровият фундамент, на който бяха фигурите, ще остане на мястото си, до момента в който Столична община не направи състезанието какво да има на мястото му и не реши по какъв начин да наподобява Княжеската градина в бъдеще.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР