Демонтираните фигури от Паметника на Съветската армия, които бяха извозени

...
Демонтираните фигури от Паметника на Съветската армия, които бяха извозени
Коментари Харесай

Фигурите от Паметника на Съветската армия още са в калта край Лозен

Демонтираните фигури от Паметника на Съветската войска, които бяха извозени по мрачно на 23 декември, не престават да са навън в държавен парцел край софийското село Лозен. Все още няма планувано съвещание на Административния съд - София, откакто магистратите стопираха демонтажа на монумента, а регионалната администрация го апелира. И през днешния ден обаче строителното скеле към паметника остава в подготвеност.

Две седмици, откакто частите от фигурите на Паметника на Съветската войска бяха извозени по мрачно от Княжеската градина в държавен парцел в местността Джудин Азмак край село Лозен, те към момента са в калта и не са прибрани в халетата.

Парчетата от трите фигури от върха на паметника - руският боец с оръжие, майка с дете и български служащ, са разпръснати зад това хале. Всички те са маркирани, някои са увити в найлон. Всяка една от частите тежи до 5 тона.

Достъпът до парцела в местността Джудин Азмак е неразрешен за външни лица.

Жива защита пази фигурите, а договорът за това е подписан за 9 месеца. Сега на ход е Върховният административният съд, откакто на 19 декември долната инстанция спря дейностите по разглобяване и нарязване на бронзовите фигури, само че чак откакто тези на върха към този момент бяха свалени. Сред претекстовете на магистратите беше това, че липсва административен акт. Областната администрация апелира. Засега няма планувано съвещание.

" Старите каузи тук, за предходното решение на Общинския съвет от 90-те години за демонтажа, продължиха с години. Аз съм проучвал някои от тези каузи, гледал съм документите, тези каузи в България по принцип вървят доста постепенно. Съдът гледа процедурата, съдът не може да качва или поставя монументи. Съдът би трябвало да се произнесе по дадената процедура, само че, вижте, процедурата може да се създава до безконечност ", сподели доцент Тодор Чобанов, историк.

Според авансово оповестения проект от страна на регионалната администрация демонтажът на Паметника на Съветската войска, в това число и на венците начело, трябваше да се случи за 59 дни, а през днешния ден трябваше да бъде излята плоча на върха на паметника, само че поради решението на съда този период няма по какъв начин да бъде спазен. Въпреки това строителното скеле остава.

Предстои и основният проектант на София да организира конкурс за бъдещето на пространството към Паметника.

" От състезанието към реализацията могат да минат няколко години. Единият сюжет е връщане в някаква степен, доколкото изобщо е допустимо, в ареалите на Княжеската градина, тъй като животните от зоопарка няма по какъв начин да дойдат тук, и другият сюжет, който аз персонално избирам, по ред аргументи, това е да се постави един прекрасен български монумент ", изясни доцент Тодор Чобанов, историк.

До края на януари би трябвало да бъде направена и техническата спецификация за плануваната реституция.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР