Посред нощ свалените фигурите от паметника на Съветската армия бяха

...
Посред нощ свалените фигурите от паметника на Съветската армия бяха
Коментари Харесай

Вижте документа, с който Георги Димитров нарежда изграждането на Паметника на Съветската армия

Посред нощ свалените фигурите от паметника на Съветската войска бяха извозени към хранилища в софийското село Долни Лозен, където би трябвало да бъдат съхранявани.

От регионалната администрация увериха, че към този момент са подхванати първи стъпки за подготовката за тяхната реституция. Във вторник демонтажът на паметника беше спрян с решение на съда. Още същия ден регионалният шеф на София Вяра Тодева със заповед е наредила прекъсване на дейностите. Областната администрация апелира правосъдното решение.



Преместването на фигурите е почнало преди изгрев слънце. Те са били опаковани и натоварени на няколко камиона. След това са ескортирани под засилена защита.

Свидетели на изнасянето стават представители на Гражданската самодейност за разглобяване на Паметника на Съветската войска.

" Това най-вероятно е преценено за сигурност и отбягване на спорове. Както по мрачно са извеждали хората от у дома и повече не са се прибирали това се случи и с тези детайли ", сподели Биляна Коцакова - Гражданска самодейност за разглобяване на Паметника на Съветската войска.

От гражданската инциатива демонстрираха за първи път пред камерата ни архивен документ с отчета на министър-председателя Георги Димитров до Министерския съвет от 17 януари 1947 г, утвърден от самия него за взимане на решение за построяването на " възвишен монумент в символ на благодарност и респект към Червената войска - Освободителка на народите ".



" Като възвишен Георги Димитров го е изписал на ръка. Още първият документ демонстрира, че това е един обект на агитация на наложения режим ", разяснява Биляна Коцакова.

Демонтажът на паметника в този момент е спрян със правосъдното решение, а по какъв начин ще се развие въпросът зависи от идната правосъдна инстанция.

" Съдът твърди, че е осъществен ремонт на паметника и неговото пренасяне. Не, не се правят такива в действителност дейности. Областната администрация дължи тези дейности след откритото положение на фигурите ", сподели Биляна Коцакова.

А от " Изправи се БГ " потеглиха по следите на демонтираните фигури.

" Защо всичко това се прави заран по мрачно. В почивен ден. Преди Коледа. Това, което трябваше да направи регионалната шефка е първо да приключи всевъзможни безчинства, безусловно противозаконни във връзка с бронзовите фигури. Да залепи и върне назад фигурите ", сподели водачът на партията Мая Манолова.

От регионалната администрация обявиха, че дейностите им съблюдават прецизно закона. Вече е почнала и работата по правенето на техническа спецификация за плануваната реституция на фигурите.



" Областната администрация на София продължава да извършва своя ангажимент да реставрира фигурите от мемориалния комплекс, макар неоснователните и манипулативни изказвания на трети страни, които очевидно работят срещу публичния интерес. "

Кадри, снимани с дрон от организация БГНЕС, демонстрират, че бронзовите детайли не са прибрани в халетата в Долни Лозен.

На място към този момент е сложена защита, а достъпът за външни лица е неразрешен. А след премахването на фигурите паметникът продължава да е блокиран от заграждения. Оставено е и работното скеле.

Снимки: Българска национална телевизия, БГНЕС, Асен Генов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР