Върховният административен съд на Турция постанови във вторник, че решението

...
Върховният административен съд на Турция постанови във вторник, че решението
Коментари Харесай

Турският съд потвърди излизането на страната от Истанбулската конвенция

Върховният административен съд на Турция постанови във вторник, че решението на президента Реджеп Тайип Ердоган да изтегли страната от основен европейски контракт, защитаващ дамите от принуждение, е законно, като отхвърли петиции, искащи анулацията му, заяви държавната осведомителна организация на Турция.

Ердоган отдръпна Турция от Истанбулската спогодба на Съвета на Европа предходната година, което провокира наказание от групи за правата на дамите и от западни страни. Знаковата спогодба беше подписана в Истанбул през 2011 година

Няколко групи за правата на дамите и други организации подадоха петиция до Държавния съвет, потвърждавайки, че актът на Ердоган – държавата да се отдръпна от контракта посредством президентски декрет, е противозаконен. Съдиите обаче се произнесоха с решение с мнозинство, като отхвърлиха петициите, заяви Анадолската организация.

Йълмаз Тунч, член на ръководещата партия на Ердоган, приветства решението на съда, като сподели, че то ще постави завършек на „ полемики, които нямат правно съображение “. Лидерът на главната опозиционна партия Кемал Кълъчдароглу даде обещание да върне Турция в конвенцията „ в границите на една седмица или даже 24 часа “, в случай че неговата лявоцентристка партия пристигна на власт на избори следващата година.

Миналогодишното решение за оттегляне от Истанбулската конвенцията пристигна, откакто някои сътрудници на ислямската партия на Ердоган се застъпиха за преразглеждане на съглашението, потвърждавайки, че то е в несъгласие с консервативните полезности на Турция, като предизвиква разводите и подкопава фамилията като традиционна единица. Критиците също настояват, че предизвиква хомосексуалността.

Ердоган настоя, че това няма да е крачка обратно за дамите и през март Народното събрание на Турция ратифицира законопроект, ориентиран към битка с насилието против дами, който включва въвеждане на по-строги присъди, в случай че жертвата на принудително закононарушение е жена, а постоянното преследване на дами се наказва със затвор.

Правозащитната група We Will Stop Femicide съобщава за минимум 226 дами убити в Турция през 2022 година, а 425 – през миналата година.

Превод: доктор Радко Ханджиев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР