Върховните съдии и всички магистрати от висшите нива на съдебната

...
Върховните съдии и всички магистрати от висшите нива на съдебната
Коментари Харесай

ВСС позволи на определени съдии да стават по-лесно ръководители

Върховните съдии и всички магистрати от висшите равнища на правосъдната система няма да бъдат атестирани, когато аплайват за управителна позиция в конструкция на по-ниско равнище . Това реши съдийската гилдия към Висшия правосъден съвет (ВСС). Всички останали претенденти обаче ще бъдат атестирани.
" Магистратите от висшите равнища по право се смятат за притежаващи такива професионални качества и за тях законът не планува някое от типовете атестиране, затова те се изключват от атестиране, на каквото подлежат всички останали магистрати ", изясни Вероника Имова логиката на решението, представена от " Правен свят ".
Против тази логичност обаче се изрекоха много членове на съдийската гилдия - ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов, Олга Керелска, Даниела Марчева и Атанаска Дишева. Според тях, това слага в неравностойно състояние висшите съдии по отношение на останалите участници в състезанието.
" Има някои неща, които ме тормозят. Първо – че висшите съдии по начало имат безспорни професионални качества. Ако приемем това, затова изнапред ги слагаме в една неравнопоставена позиция при една процедура за административен началник. Ако приемем, че висшите съдии по никакъв мотив не подлежат на атестиране, то тогава се съгласяваме, че законът по начало позволява неравно отнасяне. По начало всички атестирания почиват на едни и същи критерии и индикатори, това че за висшите съдии е изключено периодическото атестиране, не значи, че е изключено изключителното атестиране ", опълчи се на болшинството Атанаска Дишева.
Все отново съдийската гилдия към Висш съдебен съвет реши с болшинство от 10:4 гласа " за ", че няма да се организира процедура по атестиране на висши съдии, участници в процедура по желание за административен началник.
Със същия избор и по логиката на предходното решение правосъдните кадровици гласоподаваха " срещу " атестирането на Панайот Генков, който е арбитър във Върховния административен съд (ВАС) и претендент за титулярен ръководител на Административен съд-Бургас. Генков се състезава за поста в конкуренцията на Веселин Енчев и Христо Христов, които са съдии в съда и ще подлежат на препоръка. Процедурата по желание на титуляр на Административния съд в Бургас ще се организира на 12 декември. В момента Генков е изпълняващ длъжността на началник на Административен съд-Бургас, като стана подобен по предложение на предходния ръководител на Върховен административен съд Георги Колев.
Кой е Панайот Генков?
През лятото вицепремиерът Валери Симеонов подаде сигнал към Инспектората на Висш съдебен съвет против Генков поради посочени от Симеонов нарушавания в работата му като и.ф. ръководител на АдмС-Бургас. Симеонов изиска да бъде открито дали арбитър Генков, като и.ф. ръководител, е оказвал напън върху съдии да анулират заповеди на шефа на дирекция " Контрол " в Търговско дружество Национална агенция за приходите на Пенка Жекова за допускане на авансово осъществяване на насилствената мярка " запечатване на обект ". ИВСС не откри никакви учредения за инспекция на честността на Панайот Генков.
Генков, обаче, е по-популярен с различен случай. През 2004 година дъщерята на Генков – Ваня, се записва в Община Приморско още до момента в който е студентка и в качество на " извънредно нуждаеща се " получава позволение за градеж против 1677 лв. на Буруната. Построен е хотел, като жилищата биват продадени на предприемачи, които имат каузи за решение във Върховен административен съд. Става въпрос за Лука и Иван Ангелови, като Лука през 2008 година подава тъжба във Върховен административен съд, с цел да бъде анулиран данъчно-ревизионен акт, който Национална агенция за приходите е издала на компанията " Бисер Олива " АД. Ревизията на данъчните е посочила, че компанията, в която Лука Ангелов е член на управителния съвет, а дружно с брат си са и притежатели на близо 50% от дяловете, би трябвало да възвърне над 200 хиляди лева в държавния бюджет. Делото се гледа от Първо поделение на Върховен административен съд, с ръководител Панайот Генков и е решено в интерес на братята. А два месеца по-късно те си купуват жилища в хотела на дъщерята на Генков, демонстрира публикация на " Капитал " от 2010 година. Генков бива отхвърлен от поста си от тогавашния ръководител на Върховен административен съд Константин Пенчев, само че Висш съдебен съвет не се преценява и единствено го глобява с една четвърт от заплатата му.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР