Върховните магистрати откриха противоречия и непълноти в мотивите към условната

...
Върховните магистрати откриха противоречия и непълноти в мотивите към условната
Коментари Харесай

ВКС върна в Пловдив делото срещу д-р Иван Димитров за убийството на Жоро Плъха

Върховните магистрати откриха несъгласия и непълноти в претекстовете към условната присъда, произнесена от Апелативния съд

Върховен касационен съд върна делото против доктор Иван Димитров, упрекнат в убийството на крадеца Жоро Джевизов-Плъха, за ново разглеждане от различен състав на Апелативния съд в Пловдив. Това се случва близо 5 години след гибелта на Джевизов, убит с противозаконен револвер в нощта против 2 март 2018 година, откакто влезнал да краде в гаража в двора на кооперацията, в която живее лекарят. Когато бил хванат от доктор Димитров, Плъха го замерил първо с нож, а след това и с железна табела. Тогава медикът стрелял с револвер, за който нямал позволение. Джевизов побягнал, само че не стигнал надалеч и на сутринта беше открит мъртъв на капака на кола наоколо до регионалната администрация.

Д-р Иван Димитров беше упрекнат в ликвидиране при превишаване на рамките на неизбежната защита и оневинен от Окръжния съд първо през 2019 година Апелативният съд одобри, че обстоятелствата към случилото се не са изяснени до дъно, и върна делото на първата инстанция. И вторият съсав оправда медика с претекста, че той не е имал какво друго да направи, с цел да се отбрани, с изключение на да стреля. На 10 март т. година Апелативният съд анулира оправдателната присъда и даде на доктор Димитров на 2,5 години условно с изпитателен период от 4 години. „ В описания случай отбраната на Димитров очевидно не е съответствала на характера и заплахата на нападението - поради хвърлен нож, освен това от разстояние, и табела, той е създал няколко изстрела по тялото на Джевизов, един от които е засегнал жизненоважен орган. Това демонстрира, че е употребявал по-интензивно средство за защита от употребяваното от последния, с което е превишил рамките на неизбежната защита “, беше записано в претекстовете към правосъдния акт. Прокуратурата не внесе митинг, само че отбраната на доктор Димитров и юристът на родителите на Джевизов оспориха решението във Върховен касационен съд.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР