Върховната административна прокуратура протестира поскъпването на водата, утвърдено от Комисията

...
Върховната административна прокуратура протестира поскъпването на водата, утвърдено от Комисията
Коментари Харесай

Прокуратура пое поскъпването на водата

Върховната административна прокуратура стачкува повишаването на водата, одобрено от Комисията за енергийно и водно контролиране.

След подаване на митинги срещу нарастването на цените, влезнали в действие от 1 декември 2017 година, за Бургас, Ямбол и Враца, от ВАП оспорват и останалите решения на КЕВР за повишаване.

Проверката на прокуратурата сочи, че енергийният регулатор е позволил „ основни нарушавания на административнопроизводствени правила”. При взимане на решението е разкрито несъгласие с правни разпореждания, прецизират от ВАП.

Според прокуратурата КЕВР има настройка „ безусловно да усилва цените на ВиК услугите.

С тези причини Върховна административна прокуратура упорства пред Административен съд - София град повишаването на водата, одобрено на 15 декември 2017-а, да бъде анулирано, отбелязва дир.бг.

Известно е, че ВиК услугите имат изчерпателен темперамент, обуславящ и повсеместното им прилагане. Макар в регулаторната функционалност на КЕВР да не се включват съответните стойности по договорите сред ВиК оператори и клиенти, то решенията на административния орган са определящи за наличието на тези правни отношения. Ето за какво единствените време и място, когато и където заинтригуваните лица /в частност крупните групи консуматори на територията, на която оперират изброените дружества/ могат да показват засягането си, са пред КЕВР, считат от прокуратурата.

Обществено разискване в административното произвеждане не е проведено.

По нататък, в хода на процедурата от КЕВР доводи на участници в откритото съвещание са признати за основателни от административния орган, само че импортираните освен основни промени, само че и нови моменти в проектираното решение са показани и признати само на закритото съвещание на комисията, без да е предоставена опция за претенции, бележки и възражения на други лица.

На последващо място, при взимане на решението е разкрито несъгласие с материално - правни разпореждания.

Според Наредбата за контролиране на цените на водоснабдителните и канализационните услуги цената се дефинира по формула, в която участва индикатор И - инфлацията за интервала от влизането в действие на одобрената цена за първия ценови интервал до датата на пресмятане на изменението, която въздейства върху разноските на ВиК оператора. В съответните калкулации от КЕВР е употребена информацията от интернет-страницата на Национален статистически институт за показател на потребителските цени /ИПЦ/ - месечна инфлация през 2017 година Данните са приложени незаконосъобразно от административния орган.

От характера на сведенията, оповестени от Национален статистически институт е видно, че обсегът на Идеологически подривни центрове е несравнимо по-голям от инфлацията, която въздейства върху разноските на В и К операторите. Затова не е инцидентно, че типовете разноски, върху които въздейства инфлацията, съотв. начисляването на инфлация единствено върху тях не намират действително изложение и в материалите по административната кореспонденция, и в други актове, произхождащи от КЕВР.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР