Върховната административна прокуратура образува преписка заради повишаването на цената на

...
Върховната административна прокуратура образува преписка заради повишаването на цената на
Коментари Харесай

Прокуратурата проверява цените на тока и парното

Върховната административна прокуратура образува кореспонденция поради повишението на цената на топлинната и електрическа сила от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), оповестяват от държавното обвиняване. 

От Прокуратурата изясняват, че изявления по тематиката в медиите навеждат на данни за непозволено нарастване на цената за даване на топлоенергия, като се поставя акцент върху събитието, че настоящата Наредба № 5 за контролиране на цените на топлинната и електрическа сила основава предпоставки за нереално ценообразуване във щета на крайните консуматори. 

Констатирано е, че покачването на цените за топлинна сила от 1-ви юли тази година е в несъгласие с на член 2, алинея 2 от Закона за енергетиката (ЗЕ), според който производството, преносът, разпределението и търговията с топлинна сила се правят при гарантиране отбраната ползите на потребителите. На 1 юли 2021 година с решения на КЕВР цените на електрическата сила се усилиха приблизително с 4,40%, цените на топлинната сила набъбнаха приблизително с 16,23%, повишена е и цената на природния газ за месеца. 

Заради съществуването на важен публичен интерес Върховната административна прокуратура ангажира ръководителя на КЕВР да отговори в къс период - подхванати ли са дейности и какви са те за смяна на Наредба № 5 по отношение на цените на топлинната сила. Той следва да показа и административната кореспонденция по взимане на решението за завишаване цените на електрическата сила, с оглед преценка за правомерност при вземането му. След разбор на получените резултати, от ВАП ще се извърши преценка за предприемане и на следващи дейности по реда на надзора за правда.  

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР