Върховенството на закона, Зеленият преход и неговата социална цена и

...
Върховенството на закона, Зеленият преход и неговата социална цена и
Коментари Харесай

Българските социалисти питат кандидата за шеф на ЕП за върховенството на закона, цената на Зелената сделка и отношенията с Русия

Върховенството на закона, Зеленият преход и неговата обществена цена и връзките с Русия. На това подчертава ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов, който взе участие в чуването на Роберта Мецола, кандидатка за ръководител на Европейския парламент от групата на ЕНП.

Днес тя взе участие в полемика с евродепутатите от Групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал, пред които показа своите цели и отговаряше на поставените й въпроси.

Акцентът, подложен от българския евродепутат Петър Витанов бе върху върховенството на закона. „ Що се отнася до върховенството на закона, би трябвало да подсигуряваме съгласувана и кардинална позиция, без значение от партийни такъми и народност. И знам, че това е мъчно даже за един народен представител и три пъти по-трудно за ръководителя на тази институция “, сподели Витанов в обръщението си към кандидатката за най-важния пост в Европейския парламент.

Витанов обърна внимание и върху опасенията в България, че шепа олигарси могат да се облагодетелстват и от Зелената договорка. „ Без господство на закона не можем да реализираме възобновяване, не можем да реализираме задачите си за климата. Видяхме по какъв начин избрани олигарси забогатяват с пари на Европейския съюз. Не би трябвало да разрешаваме това да продължава, когато имаме подобен невиждан законодателен пакет. Не е значимо какъв брой пари ще бъдат изхарчени, а по какъв начин ще ги похарчим “, добави социалистът.

„ Когато приказваме за правдивост, би трябвало да загатна и Зеленият преход, който може би е най-голямото предизвикателство за нашето потомство. Трябва да сме сигурни, че той е обществено и стопански обективен и не санкционира тези, които към този момент са в неравностойно състояние - страни и хора. Ако бъдете определена, се надявам, че ще можем да разчитаме на вашата поддръжка за постигането на тази цел “, сподели Витанов.

Петър Витанов попита Роберта Мецола дали смята, че има потребност от разведряване на връзките сред Европейския съюз и Русия, и в случай че „ да “, какви би трябвало да са дейностите в тази посока.

Европейският парламент би трябвало да избере на 18-ти януари идващия ръководител на институцията. Това се показва в известие на Екологичен потенциал във връзка кончината на досегашния ръководител Давид Сасоли. Неговият мандат изтичаше през този месец, а италианецът към този момент беше декларирал, че няма желание да се кандидатира наново за председателския пост на 705-местния Европейски парламент.

Екологичен потенциал отбелязва, че идният избор на ръководител не е директна последица от неговата непредвидена кончина. Евродепутатите ще отдадат респект към Сасоли идващия понеделник при откриването на първата за годината пленарна сесия в Страсбург.

До избора Екологичен потенциал ще бъде управителен от досегашния си първи заместник-председател Роберта Мецола (Малта, Европейска национална партия – ЕНП). Именно тя е считана и за любимец за председателския пост. По силата на съглашението сред парламентарните политически сили, ръководителите на Екологичен потенциал се избират с мандат, еднакъв на половината от мандата на евродепутатите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР