Въпросите, свързани с енергийната сигурност, никога досега не са имали

...
Въпросите, свързани с енергийната сигурност, никога досега не са имали
Коментари Харесай

Енергийната сигурност никога не е имала толкова централна роля за националната сигурност

Въпросите, свързани с енергийната сигурност, в никакъв случай до момента не са имали по-централна роля за националната сигурност и Югоизточна Европа е на предните линии в тези старания. Това сподели през днешния ден Джефри Пайът, асистент държавен секретар на Съединени американски щати по енергийните въпроси и някогашен американски дипломат в Гърция, включвайки се онлайн на кръгла маса на тематика " Бъдещето на природния газ в Югоизточна Европа: диверсификация и извеждане от енергийния микс ", проведена от Центъра за проучване на демокрацията. 

Пайът напомни големите промени, настъпили в енергийната карта на Европа през годината, минала от съветската експанзия против Украйна, и означи, че напъните, подхванати в Югоизточна Европа по редица планове (включително построяването на интерконектора Гърция-България и работата по терминала за полутечен природен газ в Александруполис, в който България има 20-процентов дял - бел. ред.) за диферсифицирането на доставките на природен газ, стават все по-важни. 

Съединени американски щати и Югоизточна Европа имат идентични цели, в това число обезпечаването на допустимо най-чиста и надеждна сила, както и да се предотврати потреблението на силата като оръжие, сподели той. 

Въпреки извънредно огромните провокации, измежду които прекъсването на газовите доставки от Русия на 27 април 2022 година, България се възползва от опцията да форсира своите старания да диверсифицира доставките си на природен газ и беше деен и подкрепящ участник в напъните ни на равнище " Г-7 плюс " да противостоим на офанзивите на (руския президент Владимир - бел. авт.) Путин върху енергийната система на Украйна, което бе мощно оценено, сподели асистент държавният секретар. 

С проектите си за диверсифициране на газовите доставки България дава значим образец за останалата част на Европа, само че следва още доста работа, добави той.  

По думите му Западните Балкани имат жизненоважно значение и България е значима част от това. За Вашингтон природният газ, и по-специално втечненият природен газ, е основен аспект от общия за Съединени американски щати и Европейски Съюз интерес от основаване на условия за реализиране на енергийния преход и декарбонизацията в района на Западните Балкани, който беше изключително мощно подвластен от Русия. Поради това и бъдещият терминал за ВПГ в Александруполис е толкоз значим като един в действителност районен план, сподели Пайът, изразявайки също по този начин поддръжка за газопроводната връзка сред Гърция и Северна Македония, както и за обезпечаването на газопроводна връзка на Косово. 

Пайът открои възходящата значителност на втечнения природен газ на енергийния пазар, за който Съединени американски щати са водещ международен експортьор, и разрастването на съответната инфраструктура. 

Той акцентира връзката сред енергийния преход от една страна и декарбонизацията и постигането на задачите за отбрана на климата от друга. 

Тази констатация отрази и Ивон Слингенберг, шеф " Стратегия, разбор и обмисляне " в Генерална дирекция " Действия за климата " на Европейска комисия.  

Тя очерта водещите начинания на Европейски Съюз в енергийната и климатична политика, в това число признатите по-рано през днешния ден съглашения и препоръчаните предходната седмица План за деяние за зелена договорка в индустрията и законодателство за поощряване на производството на софтуерни артикули с нулеви чисти излъчвания. 

Европейските страни могат да се възползват от голям брой източници на финансова поддръжка по редица европейски фондове, като европейския Механизъм за възобновяване и резистентност, който в този момент е допълнен с спомагателни средства по проекта RePowerEU - за България това на процедура значи, че по двата механизма може да разполага с общо 6 милиарда евро, Гърция - 18 милиарда евро и 12 милиарда евро заеми, а Румъния - 13,5 милиарда евро грантове и още 15 милиарда заеми. Това са големи суми, а в тях даже не се включват приходите от схемата за търговия с въглеродни излъчвания, уточни Слингенберг. 

Ускоряването на прехода към чиста сила е решението на комплекса от проблеми в енергетиката и битката с климатичните промени, означи тя. 

Представителката на Европейска комисия открои значимостта на Иновационния фонд на Европейски Съюз, по който към този момент стартират да се получават планове от България, Румъния и Гърция, като към този момент даже има утвърден план. По фонда се търсят новаторски планове главно от частния бранш, сподели тя, насърчавайки страните да показват оферти.  

В полемиките, наред с специалисти от България, Гърция, Румъния, и Съединени американски щати, се включи и Делян Добрев, ръководител на комисията по енергетика в 48-ото Народно заседание на България, който акцентира значимостта на изследванията за газ в блока " Хан Аспарух " и изрази убеденост, че България би могла в последна сметка да се трансформира в производител на синьо гориво поради залежите, открити в прилежащи страни. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР