Въпросът за започването на преговори на РС Македония за членство

...
Въпросът за започването на преговори на РС Македония за членство
Коментари Харесай

Съвет „Външни работи“ на ЕС въобще не повдигна въпроса за РС Македония

Въпросът за започването на договаряния на районен съд Македония за участие в Европейски Съюз изобщо не бе издигнат по време на постоянното съвещание на Съвет „ Външни работи “ на Европейски Съюз, което се организира в Люксембург, оповестиха от Министерство на външните работи за БГНЕС.

България бе показана от заместник-министърът на външните работи Васил Георгиев. Европейските външни министри разискаха съветската военна експанзия против Украйна с акцент върху продоволствената сигурност, връзките на Европейски Съюз с Египет, обстановката в района на Африканския рог и съответно Етиопия.

Съветът дискутира военната обстановка в Украйна и нарушените доставки на пшеница и други храни от страната, което директно заплашва продоволствената сигурност в световен мащаб. Върховният представител Жозеп Борел показа Плана за деяние на Европейски Съюз за справяне с геополитическите последици за трети страни от съветската експанзия против Украйна. Планът е създаден въз основа на метода Екип Европа и регистрира характерните предизивикателства на сътрудниците в разнообразни елементи на света. Специален акцент е подложен върху краткосрочни и дълготрайни ограничения в помощ на страните от Източното партньорство, в частност Република Молдова и Грузия, и страните от Близкия Изток и Северна Африка, които са най-силно наранени от блокираните продоволствени доставки.

„ Свидетели сме по какъв начин Русия употребява енергийните запаси и питателните доставки като оръжие, което е неприемливо. Трябва да помогнем на най-засегнатите страни и да предприемем бързи ограничения за справяне с предизивикателствата “, съобщи българският заместник-министър на външните работи. Той приветства признатия от Европейски Съюз на 12 май 2022 година План за така наречен коридори на солидарността и означи готовността на България да спомага за превозването на украинска пшеница по железопътната си мрежа и посредством морските си пристанища във Варна и Бургас, както и тези по река Дунав - в Русе, Лом и Видин.

Отношенията на Европейския съюз с Египет бяха също измежду акцентите в полемиката на министрите. Съветът направи обзор на осъществяването на Споразумението за асоцииране и изрази удовлетворение от признатите на 19 юни 2022 година Приоритети за партньорство до 2027 година, които плануват усилване на политическия разговор по районни въпроси, права на индивида, съдействие в областта на миграцията и битката с тероризма, продоволствената сигурност, общи дейности в региона на климата и енергетиката.

„ Египет е основен сътрудник в Южното съседство на Европейски Съюз, който има стратегическа роля за сигурността и стабилността в района. Насърчаваме по-нататъшно усилване на съдействието в области от съвместен интерес на основата на общите цели и цели. Специално внимание заслужава съдействието в региона на енергетиката, което предлага голям брой благоприятни условия “, съобщи заместник-министър Васил Георгиев. Външните министри на Европейски Съюз организираха и полемика с министъра на външните работи на Египет Самех Шукри.

Съветът прегледа обстановката в Африканския рог с акцент върху Етиопия и опциите за поощряване на напъните за определяне на помирение и намиране на трайно решение на спора в Тиграй. Отбелязано беше, че съветската експанзия против Украйна оказва мощно отрицателно въздействие върху района, в който 50% от вноса на зърно идва от Русия и Украйна, като беше доказан мощният ангажимент на Европейски Съюз за поддръжка на сътрудниците.

Министрите разискаха по-нататъшното развиване и подсилване на връзките на Европейския съюз с страните от Съвета за съдействие в Залива, като акцентираха смисъла на признатите в границите на съвещанието Заключения на Съвета по въпроса. Беше изразена поддръжка за Гърция по отношение на нарушаванията от Турция на суверенитета на гръцките острови в Егейско море.

Няколко държави-членки, измежду които и България, приканиха за осъществяване допустимо най-скоро на съвещание на Съвета за асоцииране Европейски съюз - Израел. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР