Въпросът за Северна Македония е толкова важен, че никой самостоятелно

...
Въпросът за Северна Македония е толкова важен, че никой самостоятелно
Коментари Харесай

Премиерът: Въпросът за РС Македония е толкова важен, че никой не може самостоятелно да го решава

Въпросът за Северна Македония е толкоз значим, че никой независимо не би трябвало да го взема решение. Това разяснява министър председателят Кирил Петков във Ватикана пред българските медии.

Министър-председателят сподели, че ще е признателен, в случай че президентът свика КСНС за Северна Македония и изясни за какво това е значимо. " Минаха 6 месеца от последното събиране. От тогава доста неща се случиха, имаше доста диалози, разнообразни оферти, доста международни водачи демонстрираха собствен метод за решение на тази тематика, има доста информация в службите. Няма по-добър формат да седнем всички и да обобщим тези 6 месеца какво се е случило, какво имаме сега на масата, по какъв начин това се връзва със съществуващата ни позиция и какви стъпки би трябвало да създадем дружно напред ", съобщи Петков.

По думите му би трябвало да сме в една лодка по тази тематика, тъй като разединението не ни прави по-силни, а по-слаби.

Премиерът отговори на въпрос дали от " Продължаваме промяната " ще вкарат план на решение в Народното събрание, в случай че няма консенсус в обединението по тематиката за Северна Македония. Той уточни, че е доста значимо да има общ метод по тематиката. " Бих желал освен ръководещата коалиция да има консенсус, да имаме огромен консенсус с част от опозиционните партии. За някои неща има ясни червени линии. Темата корупция е една от тях, само че други неща като народен въпрос какво да бъде бъдещето на нашата съседка и по какъв начин това се връзва със съществуващата ни рамкова позиция, би трябвало всички да се обединим. Това е толкоз значим въпрос, че никой независимо не би трябвало да го направи. Дори обединението няма право сама да го направи. Трябва да имаме едно по-широко единодушие, с цел да може всички в страната да се усещат, че са съпричастни с решението ", съобщи Петков. Той акцентира, че би трябвало необятен консенсус. " Това значи обединението и огромна част от опозиционните партии. Знаем, че някои опозиционни партии няма по какъв начин да дадат единодушие ", добави той.

Петков разяснява и по кое време може да се приказва за отпадане на по този начин нареченото несъгласие по отношение на европейското бъдеще на югозападната ни съседка. " За отпадане на българското несъгласие може да се приказва единствено откакто Външно министерство показа последните резултати на напредъка по този разговор. Бих се радвал да е в КСНС. Така, всички партии да сме към масата и всичките служби. След това напредъкът и стъпките да се внесат в Народното събрание, Народното събрание да се изкаже и да даде ясна самодейност какво би трябвало българското държавно управление да направи ", разяснява Петков. Той съобщи, че в случай че ще се прави стъпка напред, тя би трябвало да се прави единствено тогава, когато всички са се обединили.

Българският министър председател отговори на въпрос какви доказателства желае по работата на Република Северна Македония против езика на омразата против България. " Мисля, че доста добра стъпка е, в случай че имаме офис към омбудсмана или различен вид институция, която да следи за езика на омразата. би било доста положителен знак за всички ни, в случай че може дори хора в тази комисия да са от българската общественост ", разяснява Петков.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР