Въпросът за прекратяването на огъня в Нагорни Карабах беше решен

...
Въпросът за прекратяването на огъня в Нагорни Карабах беше решен
Коментари Харесай

Лавров не смята, че въпросът за прекратяването на огъня в Нагорни Карабах е бил решен без участието на САЩ

Въпросът за прекратяването на огъня в Нагорни Карабах беше решен с присъединяване както на Съединени американски щати, по този начин и на Франция, а позицията им като съпредседатели на Минската група към Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) бе регистрирана при взимането на решението, съобщи през днешния ден съветският министър на външните работи, представен от ТАСС.

"Не считам, че (въпросът) е бил решен без присъединяване на Съединени американски щати, тъй като, несъмнено, позицията на трите (страни) съпредседатели (на Минската група на ОССЕ) - Русия, Съединени американски щати и Франция, която през последния месец преди съглашението от 9 ноември нееднократно бе представяна на равнище президенти, министри и специфични представители на страните съпредседатели, е позиция, подкрепяща незабавното преустановяване на кръвопролитията и разработване на механизъм за надзор на прекратяването на огъня, която въпреки всичко политически и психически влияеше върху обстановката ", сподели Лавров в изявление за телевизия Ар Ти.

Руският външен министър акцентира, че Съединени американски щати и Франция имат въздействие върху страните от района. "Затова тези апели, които въпреки и да нямаха веществен израз в оня интервал, изиграха значима политическа роля за основаване на условия за това в последна сметка да проработи съгласуваното с помощта на титаничните старания персонално на (руския президент Владимир) Путин съглашение. И то работи ", означи той.

Ръководството на Европейския съюз счита, че е належащо да бъдат обновени политическите договаряния за статута на Нагорни Карабах в границите на Минската група на ОССЕ, се споделя в публикувано през днешния ден изказване на шефа на европейската дипломация Жозеп Борел.

"Прекратяването на бойните дейности е единствено първата крачка към решаването на дългогодишния Нагорнокарабахски спор. Европейски Съюз счита, че е належащо да се възобновят напъните за контрактувано посредством договаряния, всеобхватно и стабилно споразумяване на спора, в това число за статута на Нагорни Карабах ", се показва в изказването.

"ЕС още веднъж удостоверява своята цялостна поддръжка за интернационалния формат на Минската група на ОССЕ. (Той) е подготвен да окаже практическо подпомагане за постигането на трайно и всеобхватно споразумяване на спора, в това число, където е допустимо, посредством поддръжка на ограниченията за стабилизиране, следконфликтно възобновяване и подсилване на доверието ", сподели Борел.

Европейският съюз прикани също по този начин за цялостно и най-бързо извеждане на задграничните бойци от района. "ЕС упорито приканва всички районни субекти да се въздържат от всевъзможни дейности или изразителност, които може да слагат под опасност прекратяването на огъня ", добави шефът на европейската дипломация, имайки поради изказването на френския президент Еманюел Макрон  Еманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 година в град Амиен. Той е най-младият президент на на срещата на върха на Европейски Съюз при започване на октомври за обстоятелства, свидетелстващи за прекачване от Турция на сирийски бойци в Нагорни Карабах. Борел съобщи още, че "ЕС ще следи деликатно осъществяването на съглашението за преустановяване на огъня, изключително в частта му, обвързвана с механизма за наблюдаване ", отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР