Въпросът за отстояването на гражданските права и борбата с дискриминацията

...
Въпросът за отстояването на гражданските права и борбата с дискриминацията
Коментари Харесай

Румен Радев: Политиците да не бързат да обявяват историческа победа по въпроса с РСМ

Въпросът за отстояването на гражданските права и битката с дискриминирането не може да бъде единствено двустранен въпрос сред България и Република Северна Македония и би трябвало да бъде повдигнат на равнище Европейски съюз. Френското предложение по въпроса с РСМ е най-хубавото, което България е получавала. Това сподели президентът Румен Радев.

„ Искам да прикани българските политици да не бързат да афишират историческа победа, тъй като смяната в Конституцията не е последната, както някои настояват, а първата крачка по пътя на интеграция “, сподели Радев.

Този развой се базира на два значими документа – преговорната рамка, която се изготвя от Европейския съюз, или така наречен френско предложение, и двустранния протокол, който е ангажимент на България и на Северна Македония.

Президентът разгласи, че поддържа френското предложение “като преговорна рамка ”. „ Истинската отбрана на българските ползи “ обаче опира на двустранния протокол:

„ Същността, същинската отбрана на българските ползи, на нашето културно-историческо завещание, на смяната на учебниците и табелите, на реабилитацията на жертвите, възобновяване на паметниците и въобще прекратяването на процеса на дебългаризация зависи от наличието на този двустранен протокол, тъй като Европейски Съюз точно въз основата на този протокол ще следи оттук насетне какво тъкмо да изисква и да пази в дългия развой на договаряния “, сподели Радев.

По мнението на президента все още предлаганият двустранен протокол не пази задоволително българските ползи като „ ясни механизми, периоди и измерими критерии “.

„ Затова приканвам виновните институции да стартират да залагат изчезналите параметри в този двустранен протокол. Ако той не бъде прецизиран, самата преговорна рамка се обезсмисля. Трябва да се уточняват още самите текстове за смяна в Конституцията, които се оферират, както и самият европейски механизъм за надзор. Затова приканвам още един път Министерския съвет да не се крие зад Народното събрание. Той е водещата институция и ние чакаме да има ясни и виновни решения в тази посока. “

Днес комисията по външна политика в Народното събрание ще заседава по тематиката Северна Македония.

Румен Радев не разяснява политическата конюнктура и идното гласоподаване на избор на съмнение, като сподели, че „ въпросът за властта не е главният в страната, има доста други проблеми и това са проблемите на българските жители и те би трябвало да бъдат решавани отговорно “.

Гласуването на вота на съмнение против държавното управление е планувано за 19,10 ч. през днешния ден. За да бъде свален кабинетът опозицията в лицето на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и " Възраждане " би трябвало да съберат най-малко 121 гласа. Общият брой на представителите им е 125, откакто шестима депутати от Има Такъв Народ напуснаха партията поради решението й да излезе от ръководещата коалиция.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР