Въпросът за гласуването на карантинираните лица трябва да бъде решен

...
Въпросът за гласуването на карантинираните лица трябва да бъде решен
Коментари Харесай

Омбудсманът: Спешно трябва да се реши въпросът с гласуването на карантинирани лица

Въпросът за гласуването на карантинираните лица би трябвало да бъде решен незабавно със законодателни промени. Това съобщи омбудсманът Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент в ефира на Нова телевизия.

По думите ѝ не е завършил въпросът за българите в чужбина. "Ангажиментът и задължението е на българските консулства да създадат действия и да положат старания в съответната страна, с цел да бъдат жителите да бъдат позволени до гласоподаване. До април има още време и не знаем какво ще е положението в страните, където има български жители “, съобщи Ковачева.

"Въпросът с карантинираните лица би трябвало да бъде решен незабавно със законодателни промени. Тези хора не могат да бъдат лишени от своя глас. В България гласуването е наложително, макар че глобата беше оповестена за противоконституционна, само че задължението за гласоподаване остава ", уточни Ковачева.

Тя е безапелационна, че българите в чужбина зависят от законодателството на съответната страна, само че дипломатически старания би трябвало да бъдат положени. "Зависи от дипломатическите и консулските представителства в страните. Нека да изчакаме и да забележим какво ще се случи. Важно е. Става въпрос за законодателство на друга страна и България няма пълномощия над законодателството там. Няма по какъв начин да бъде сезиран Конституционният съд от българските жители ", добави тя.

По въпроса за предлагането да има видеонаблюдение при броенето на бюлетините на изборите, Ковачева съобщи, че това е обвързвано с организацията на изборите, само че единственото ограничаване е, че не може да бъде снимано в стаичката за гласоподаване. "Щом има наблюдаващи, те могат да следят. Ако няма ограничаване в закона, могат и да снимат ", добави тя.

По думите ѝ в България ваксинирането против COVID-19 е непринудено и няма по какъв начин да бъдат задължени хората в секциите да бъдат ваксинирани без да има правно съображение. "Трябва да има законоустановеност на мярката ", счита още омбиудсманът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР