Въпросът с намирането на ново книгохранилище на Националната библиотека е

...
Въпросът с намирането на ново книгохранилище на Националната библиотека е
Коментари Харесай

Иван Ченчев: Светът търси нашите книги и старопечатни издания, а ние няма къде да ги съхраняваме

Въпросът с намирането на ново книгохранилище на Националната библиотека е идея, тъй като това е мястото, което пази националната ни памет, съобщи ръководителят на Парламентарната комисия по просвета
„ 8.5 милиона книги. Сред водещите в Европа библиотеки, които имат такива сбирки и старопечатни издания. Трети в света – след Кайро и Истанбул, по величина на притежаван и към момента неразучен османски списък, в това число и архива на Кемал Ататюрк. Срещу това – претъпкани книгохранилища на Националната ни библиотека и действителна заплаха от ден на ден скъпи издания да няма по какъв начин да бъдат непокътнати “. Това съобщи ръководителят на Парламентарната комисия по просвета и медии Иван Ченчев след поискана от нето среща с шефа на Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “ доцент Красимира Александрова през днешния ден.

“Въпросът с намирането на нова постройка на Националната библиотека е идея, тъй като това е мястото, което в изключителна степен съхранява и пази българската национална памет ”, акцентира Иван Ченчев. Той ще инициира среща с регионалния шеф на София, с цел да дискутират съответен въпрос за помещение с неуточнен статут, което може да бъде употребено за книгохранилище.

Председателят на Парламентарната комисия по просвета и медии се срещна с представители на националните библиотеки на Грузия, Хърватия, Черна гора, Румъния и Сърбия, часове преди откриването на огромна обща галерия, отдадена на обичайните за районите шевици и фолклорната традиция. Гостите го поздравиха за това, че демонстрира държавническо отношение към културното развиване.

Неочаквана среща съпроводи визитата на Иван Ченчев в Националната библиотека. В една от читалните той видя своя чичо – изтъкнатият академик и нуклеарен физик учен Иван Порталски.

„ Няма незаменими хора, само че има недостижими. И те са такива, тъй като четат! Продължавайте да съхранявате българщината “, написа в Книгата на Националната библиотека ръководителят на Парламентарната комисия по просвета и медии Иван Ченчев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР