Въпрос: Здравейте! В кои случаи работодателят има право да ме

...
Въпрос: Здравейте! В кои случаи работодателят има право да ме
Коментари Харесай

Трудово-правна консултация на Труд news: В кои случаи могат да ни отстранят временно от работа?

Въпрос: Здравейте! В кои случаи работодателят има право да ме в профил от работа, в случай че реши, че не съм задоволително дееспособен? 

Д. Манчев, гр. Благоевград

Отговор: Съгласно член 199 от Кодекса на труда (КТ) работодателят или непосредственият началник може да в профил краткотрайно от работа служащ или чиновник при една от следните 2 хипотези:

- служащият се явява в положение, което не му разрешава да извършва трудовите си отговорности (временно разстройство на съзнанието, нерешителност при пътен случай, депресии)

- използва през работно време алкохол или друго мощно упойващо средство (лекарства, опиати и др.)

Отстраняването продължава, до момента в който служащият или служителят възвърне годността си да извършва избраната му работа. Т. е. преценката за времето на премахване е доста субективна и дава опция за злоупотреби от страна на работодателя, още повече че до момента в който трае отстраняването, служащият или служителят не получава трудово заплащане.

Законът е планувал и обезщетение при краткотрайно премахване от работа. Работник или чиновник, който е бил нелегално отхвърлен от работа от работодателя или от непосредствения началник, има право на обезщетение в размер на брутното му трудово заплащане за времето на противозаконното премахване. Обезщетението се дължи солидарно от работодателя и отговорните длъжностни лица.

За да е налице краткотрайно премахване от работа по силата на член 199 от КТ, би трябвало да има годно трудово правно отношение сред шеф и работник/служител. Работникът/служителят да се е явил на работа в положение, което не му разрешава да извършва трудовите си функционалности или да е използвал на работното си място алкохол или друго мощно упойващо средство. Работодателят или непосредственият началник да е отстранил краткотрайно работника/служителя от работното му място, до момента в който възвърне годността си да извършва трудовите си функционалности.

Временното премахване от работа е акт на работодателя, с който краткотрайно се прекратява осъществяването на трудовото правно отношение, само че без същото да се приключва.

Заповедта по член 199 от КТ не води до уволняване, както постоянно погрешно се приема от служащия или служителя.

Д-р Тодор Капитанов, правист, вицепрезидент на КНСБ, съветник и експерт по обществени лекции в региона на трудовите и обществени въпроси, връзките и обществения сектор
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР