Въпрос: Здравейте! В кои случаи имам права на синдикална закрила

...
Въпрос: Здравейте! В кои случаи имам права на синдикална закрила
Коментари Харесай

Трудово-правна консултация на Труд news: Синдикална закрила при уволнение

Въпрос: Здравейте! В кои случаи имам права на синдикална протекция при уволняване?

Д. Мирчев, гр. София

Отговор: Съгласно член 333, алинея 3 от КТ, в случаите по член 328, алинея 1, т. 2 (при закриване на част от предприятието или редуциране на щата), т. 3 (при понижаване размера на работата), т. 5 (при липса на качества на служащия или служителя за дейно осъществяване на работата), т. 11 (при смяна на условията за осъществяване на длъжността, в случай че служащият или служителят не дава отговор на тях) и член 330, алинея 2, т. 6 от КТ (дисциплинарно уволнение), работодателят може да уволни служащ или чиновник, който е член на синдикално управление в предприятието, на териториален, отраслов или народен управителен избирателен синдикален орган, през времето, до момента в който заема съответната синдикална служба и до 6 месеца след освобождението му, единствено с предварителното единодушие на синдикален орган, избран с решение на централното управление на съответната синдикална организация. В § 1, т. 6 от Допълнителните разпореждания на КТ е несъмнено, че “синдикално управление ” е ръководителят и секретарят на съответната синдикална организация.

Съгласно член 333, алинея 4 от КТ когато това е планувано в груповия трудов контракт, работодателят може да уволни служащ или чиновник заради редуциране на щата или при понижаване на размера на работа след авансово единодушие на съответния синдикален орган в предприятието.

За да има протекция по член 333, алинея 4 от КТ е належащо: настоящ групов трудов контракт, в който категорично да е планувана тази протекция, и който се ползва за служащите или чиновниците - членове на синдикалната организация - страна по контракта, или такива, които са се включили към контракта по реда на член 57, алинея 2 от КТ.

По силата на тази протекция предварителното единодушие се дава от съответния синдикален орган в предприятието. Във всеки обособен случай належащо е този орган да бъде категорично посочен в груповия трудов контракт. Искането за уволняване се прави от работодателя до съответния синдикален орган, то би трябвало да бъде документално и да се отнася за всеки служащ или чиновник, чието уволняване се подхваща. Искането би трябвало да е стимулирано, т. е. в него да се показват събитията и съображенията, заради които се желае уволнението на поименно посочения служащ или чиновник, както и основанието на което се желае уволнението му. То би трябвало да е отправено преди уволнението.

Д-р Тодор Капитанов, правист, вицепрезидент на КНСБ, съветник и експерт по обществени лекции в региона на трудовите и обществени въпроси, връзките и обществения сектор
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР