Въпрос: Здравейте! Може ли да се прехвърли целият платен отпуск

...
Въпрос: Здравейте! Може ли да се прехвърли целият платен отпуск
Коментари Харесай

Трудово-правна консултация на Труд news: Прехвърляне на отпуска за следваща година

Въпрос: Здравейте! Може ли да се трансферира целият заплатен отпуск за прилагане през идната годна? 

К. Янакиев, гр. Видин

Отговор: Ползването на платения годишен отпуск е организиран в член 172 от Кодекса на труда /КТ/, според който платеният годишен отпуск се позволява на служащия или служителя едновременно или на части. В член 173, алинея 1 от КТ е планувано, че платеният годишен отпуск се употребява от служащия или служителя с документално позволение от работодателя. За използването на заплатен годишен отпуск е належащо служащият или служителят да подаде документално искане до работодателя. Писменото позволение от работодателя се дава посредством заповед, разпореждане или различен писмен акт, който служащият или служителят би трябвало да получи.

Съгласно член 173, алинея 5 от КТ, служащият или служителят употребява платения си годишен отпуск до края на календарната година, за която се отнася. Работодателят е задължен да позволи платения годишен отпуск на служащия или служителя до края на съответната календарна година, в случай че използването му е отсрочено по реда на член 176. В този случай на служащия или служителя се обезпечава прилагане на не по-малко от половината от полагащия му се за календарната година заплатен годишен отпуск.

Съгласно член 176, алинея 1 от КТ, използването на платения годишен отпуск може да се отсрочи за идната календарна година: 1. от работодателя - заради значими индустриални аргументи при изискването на член 173, алинея 5, изречение трето; 2. от служащия или служителя - когато употребява различен тип отпуск или по негово искане със единодушието на работодателя.

Когато отпускът е отсрочен или не е употребен до края на календарната година, за която се отнася, работодателят е задължен да обезпечи използването му през идната календарна година, само че не по-късно от 6 месеца, считано от края на календарната година, за която се поставя - член 176, алинея 2 от КТ. Разпоредбата на член 176, алинея 3 от КТ указва, че когато работодателят не е разрешил използването на отпуска в случаите и в периодите по алинея 2, служащият или служителят има право самичък да дефинира времето на използването му, като уведоми за това документално работодателя минимум 14 дни авансово.

Според член 176а, алинея 1 от КТ, когато платеният годишен отпуск или част от него не е употребен до приключване на две години от края на годината, за която се поставя, без значение от аргументите за това, правото на използването му се погасява по отминалост. В член 176а, алинея 2 от КТ е планувано, че когато платеният годишен отпуск е отсрочен при изискванията и по реда на член 176, алинея 1, правото на служащия или служителя на използването му се погасява по отминалост след приключване на две години от края на годината, в която е отпаднала повода за неползването му. Платеният годишен отпуск за 2018 година би трябвало да се употребява до 31.12.2020 година, след което правото на използването му се погасява по отминалост.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР